HÍREK  2021. november 17.      570
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Eötvös József-emlékplakettet kapott az önkormányzat

Az önkormányzatot – Polgármesteri Hivatalt – a vírushelyzet alatt tanúsított humánus magatartásáért terjesztette fel az elismerésre a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) XIX. kerületi szervezete. Az oktatásbarát önkormányzat második alkalommal érdemelte ki az elismerést (2005-ben kapta meg először) nevelési-oktatási intézményeinek színvonalas működtetéséért a PSZ-től.

Eötvös József-emlékplakettet kapott az önkormányzat
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

A díjat és az oklevelet Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke és Sinkovicsné Pirigyi Katalin a PSZ fővárosi elnöke adta át Vinczek György alpolgármesternek. Szabó Zsuzsanna példamutatónak és követendőnek nevezte az önkormányzat hozzáállását.

Gábori Anikó, a PSZ 19. kerületi titkára lapunknak elmondta, az önkormányzat fenntartóként nagyon humánus magatartást tanúsított nevelési intézményeivel, óvodáival szemben. A szakszervezet egyik elnökhelyettese statisztikát készített arról, hogy miket tettek az önkormányzatok a vírushelyzet alatt, és ebből kiderült, hogy a kispesti nagyon jól állt a dolgokhoz: nem voltak kényszerbezárások, kényszerszabadságok, megkötések, hogy kinek mit kellett csinálnia. Önként ajánlkozhattak a dolgozók, hogy éppen ügyeletet vállalnak egy intézményben, maszkot varrnak, takarítanak, festenek, vagy bármi olyat tesznek, ami nekik jó. Aki krónikus beteg volt, táppénzre mehetett, nem volt probléma azzal, hogy át kellett egyik embert helyezni a másik intézménybe, és ez jó dolog volt mindenkinek, gyerekeknek, szülőknek is, nem okozott problémát senkinek.

Vinczek György arról beszélt lapunknak, hogy a járvány alatt az önkormányzat a legnagyobb mértékben próbálta megóvni a betegségektől az intézmények dolgozóit és a gondozott gyermekeket, igyekezett rövid időn belül segítséget nyújtani és elősegíteni a különböző járványügyi szabályok betartását, mert ezek nem mentek gond nélkül az országban. Azt mondta, talán példamutató az az operatív törzsi munka is, ami Kispesten jellemző: az intézmények éjjel-nappal tudnak kihez fordulni, segítséget kapnak, hogyha valamilyen beavatkozásra szükségük van. Hozzátette, jól ismerjük a járványügyi szabályokat, tudunk segíteni, illetve az életmentés, a testi épség megóvása, az egészséges környezet biztosítása mindvégig elsődleges szempont volt, és erre minden forrás rendelkezésre állt, még akkor is, ha az önkormányzat finanszírozása sok gonddal küzd. És amint lehetett a pedagógiai munka folyt a járvány alatt is, az óvodák nagy része üzemelni tudott, és mindeddig ezt a magas szintű védelmi készültséget fenn tudtuk tartani. Remélem, ez így lesz továbbra is. Bár már inkább a nevelésre, a fejlesztésekre fordítanánk nagyobb figyelmet egy normális életben – hangsúlyozta az alpolgármester.