HÍREK  2021. december 07.      795
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az egészségügyi ellátásfejlesztés évei

Minden a tervek szerint halad, így februárra elkészül az egynapos sebészet a Kispesti Egészségügyi Intézet harmadik emeletén. Márciusban már műtéteket is folytathatnak „kis kórházban” – hangzott el azon az intézménylátogatáson, amelyen a főpolgármesternek mutatták meg a készülő beruházást.

Az egészségügyi ellátásfejlesztés évei
A képre kattintva galéria nyílik. (15 kép)

Az intézménylátogatás előtt Karácsony Gergely rövid megbeszélést folytatott Gajda Péter polgármesterrel. A találkozón részt vett a fővárosi városvezetés részéről Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, a kerület részéről pedig Varga Attila és Vinczek György alpolgármester. A találkozón a főpolgármester és a polgármester egyeztetett a kerület is érintő fővárosi fejlesztésekről: az 50-es villamos vonalának korszerűsítésről, az 50-es és a 42-es villamosvonal járműparkjának esetleges frissítéséről, az Ady Endre út további szakaszainak felújításáról, valamint jelzőlámpák telepítésről a fővárosi fenntartású tömegközlekedési útvonalakon.

Korábban nem volt arra példa, hogy a főpolgármester eljött volna Kispestre, Karácsony Gergely viszont már több alkalommal is járt a kerületben – mondta Gajda Péter, aki arról is beszélt, hogy bár a fővárost és a kerületeket is nehéz gazdasági helyzetbe hozta a kormány a források folyamatos megvonásával – Kispest esetében ez három milliárd forint körüli hiányt jelent –, az önkormányzatok igyekeznek mindent megtenni az ott élőkért, a megszokott szolgáltatásokért, a város zavartalan működéséért.

Karácsony Gergely lapunknak elmondta: a KEI egy már előkészített alapos szakmai projekttel 2020-ban a fővárosi kerületek között elsőként kapott 931 millió forintot az egynapos sebészet kialakítására az Egészséges Budapestért program az évi 50 milliárd forintos keretéből. Ehhez a beruházáshoz 2021-ben újabb 100 millió forint kompenzációt kapott Kispest a növekvő építési anyagárak miatt. A főpolgármester elismeréssel szólt a KEI eddigi egészségfejlesztési programjairól, köztük a Raditec Kft. által működtetett szolgáltatásról, ahol lehetőség van CT- és MR-vizsgálatok elvégzésére is.

Dr. Kumin Marianna főigazgató-főorvos a bejárás során arról tájékoztatta a főpolgármestert, hogy már a látványos munkálatok, festés, burkolás, ajtók szerelése és a műszerek, berendezési tárgyak elhelyezése van még hátra, így a 2021 májusában megkezdődött építkezés jól halad, 2022 tavaszán már egy korszerű, tágas, két műtős gyógyító részleg, „kis kórház” várja a betegeket. Büszke vagyok a programra – hangsúlyozta a főigazgató-főorvos. A Kispesti Egészségügyi Intézetben az egynapos sebészet kapcsán nemcsak a falak épülnek, hanem tudatos szakemberképzés és megfelelő orvosok kiválasztása is folyik. Az elmúlt két évben folyamatosan készültek az új feladatra: három szemésszel bővült az intézmény orvos csapata, valamint hamarosan végeznek azok a nővérek is, akiket az utóbbi időben iskoláztak be különböző tudásfejlesztő programokra.

A majdani egynapos sebészet profiljában – mint általában – első helyen szerepel majd a szemészet, kiemelt helyen a sebészet, elsősorban a hasi laparoszkópos eljárások, de lehetőség lesz bőrelváltozásokkal kapcsolatos beavatkozásokra, kisebb ortopédiai javításokra, urológiai műtétekre. Az ide érkező betegeket 3-6 óra alatt látják el, ők a megfigyelés után 30 percen belül megközelíthető tartózkodási helyükre térhetnek vissza.

Szolgáltatásváltozások a Kispesti Egészségügyi Intézetben:

- A kispestiek egészségügyi ellátásának átfogó fejlesztése, az intézményhálózat korszerűsítése a Kispesti Egészségügyi Intézet főigazgató-főorvos váltásával egy időben kezdődött, 2019. február 1-jétől Dr. Kumin Marianna vezeti az intézményt. A vezetőváltás új szemléletet hozott az intézmény életébe, ennek köszönhető, hogy ma már két „befogadott” szolgáltató is működik itt: a Raditec Kft. által működtetett állomáson lehetőség van CT- és MR-vizsgálatok elvégzésére is, a Synlab Hungary Kft. pedig korszerű laboratóriummal várja a kispestieket. Mindkét szolgáltatás önálló szervezeti egységként, az intézmény irányításán kívül, de azzal szoros együttműködésben dolgozik, végzik a területi ellátást.

- A magasabb színvonalú ellátás érdekében első lépésként megújult az intézmény befogadó tere 2019 szeptemberében. Az önkormányzat önerős beruházásban, több mint 250 millió forintból végeztette el. Az eszközpark fejlesztésére 2019-ben közel 150 millió forint támogatást kapott az önkormányzattól a szakrendelő.

- 2020 szeptemberében régi álom vált valóra azzal, hogy a labor az intézmény második emeletéről a földszintre költözhetett, és egy komoly, majd egy éves informatikai fejlesztőmunka eredményeképpen telefonos és az e-mailes időpontkérés mellett néhány nap múlva online is tudnak időpontot foglalni a betegek.

- A Raditec Kft. Kispestre költözésével egyedülálló diagnosztikai központ jöhetett létre 2021 januárjában a kerületben, hiszen a fővárosban sincs még egy olyan szakrendelő, amelyben 2 MR és egy CT működik. A mintegy 440 négyzetméteres épületrészben korábban házi gyermekorvosok és területi védőnők dolgoztak, akik kikötöztek a Petőfi utcai épületrészből. Az orvosok egy több mint 440 négyzetméteres Csokonai utcai komplexumban négy rendelőt, egy-egy tanácsadó helyiséget, orvosi szobát, vizsgálót, diszpécserszobát, beteg- és tanácsadói várót, valamint öltözőt és mellékhelyiségeket kaptak, amelynek felújítására az önkormányzat több mint 130 millió forintot fordított. A kerületi védők pedig 2020 augusztusában már a Dobó Katica utcai Forrásház épületében kialakított 470 négyzetméteres szárnyba költöztek.

- Folyamatosan bővült az intézmény műszerparkja is. 2021 februárja óta már működik az az új diagnosztikai eszköz, OCT-gép (Optikai Koherencia Tomográf – Revo60), amelyet a kispestiek aktív részvételével a 2020. szeptemberi Richter Egészségvárosban 7 millió 30 ezer 400 forintra nőtt Richter Gedeon Zrt. adományalapjából és az intézet 500 ezer forintos hozzájárulásából vásároltak.