HÍREK  2021. december 08.      887
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Felújított tető és megszépült belső terek várják a hajléktalanokat

Az önkormányzat és a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezete mintegy 43 millió forintból közösen felújította az Ady Endre úti épület tetejét és a belső helyiségeket. A kispesti szervezet közfeladat-ellátásra, a kerületi hajléktalanok gondozására használja. A mai bejárásra elkísérték Gajda Péter polgármestert az alpolgármesterek, Vinczek György, Kertész Csaba és Varga Attila, valamint Ferenczi István, Fekete Márk és Song Simon önkormányzati képviselők.

Felújított tető és megszépült belső terek várják a hajléktalanokat
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

A Vöröskereszt pályázatot nyújtott be a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázatára, amelyen 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, ezt egészítette ki az önkormányzat újabb 23 millió forinttal. Ennek köszönhetően az önkormányzat tulajdonában lévő 157 négyzetméter alapterületű épület teljes egésze megújult, többek között a tetőszerkezete is. Az önkormányzat 2017-ben a vizesblokk teljes felújításával járult hozzá a zavartalan üzemeltetéshez.

Gajda Péter polgármestertől megtudtuk, hogy a tetőcsere volt az alapja a felújításnak, hiszen évek óta nem volt ilyen nagyságrendű korszrűsítés az épületen. Megerősítették a födémet is, a jelenlegi PVC-burkolat helyett a teljes épület padozatára könnyen takarítható, kopásálló greslap-burkolatot tettek, és felújították az intézmény konyháját is. Ezen kívül megerősítették a külső lábazatot, valamint a teljes utcai homlokzat vakolását, színezését is elvégezték.

A Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezetének igazgatója, Buncsik Ildikó elismerően szólt a felújítási munkák minőségéről, és megköszönte az önkormányzatnak, hogy felvállalta ezt a beruházást. Ha ez nem történik, akkor nagy bajban lettünk volna. Rendkívül kulturált körülményeket sikerült most a felújítással kialakítani. Fontos volt ez az összefogás, ami minőségi változást hozhat a kispesti hajléktalanok ellátásában, hiszen az adott szolgáltatás színvonalát meghatározza az épület is – mondta. Buncsik Ildikó bízik abban, hogy ez a tiszta és felújított környezet pozitívan hat majd az ellátottakra, akik az eddiginél talán majd jobban vigyáznak a környezetükre. A fővárosi hajléktalanellátók épületei ugyancsak rossz műszaki állapotban vannak a sokszor nem rendeltetésszerű használattól, óriási az igénybevételük, az eszközök hamar elhasználódnak a folyamatos karbantartás mellett is.

A napokban már visszapakolhatták a szekrényeket, az ágyakat és más eszközöket az intézmény dolgozói, a hajléktalanok is lassan visszatérhetnek, mind a szálló, mind pedig a nappali melegedő a korábbi rendben működhet hamarosan. Mostantól már fogadnak ismét adományokat, elsősorban hideg és tartós élelmiszereket és ruhaneműt. Sem az éjszakai szálló, sem pedig a nappali melegedő nem zár be az ünnepek alatt sem, krízisidőszakban 24 órán át várják a hajléktalanokat. Ezen a telephelyen jelenleg egy 60 fős nappali melegedő, egy 19 férőhelyes éjjeli menedékhely és egy 9 fős időszakos éjjeli menedékhely működik, de az intézményben található az utcai szociális munkások, valamint a kerületi szervezet irodája – meséli Csóka Éva Antónia, az intézmény vezetője. A felújítás ideje alatt sem zárták be az intézményt, nem szünetelt a szolgáltatás, a hajléktalanoknak sem kellett máshol ellátást keresniük, de jóval szigorúbb szabályokat vezettek be.