HÍREK  2022. január 20.      592
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tersánszky Józsi Jenő nyomában Kispesten

A kalandos életű író alakját idézte meg Fráter Zoltán irodalomtörténész előadása Kakuk Marci Kispesten címmel a Kispesti Helytörténeti Gyűjteményben csütörtökön. Az esemény egyben a Tersánszky életéről szóló, Itt vagyok, ni! című könyv bemutatója is volt.  

Tersánszky Józsi Jenő nyomában Kispesten
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

A szerző lapunknak elmondta, Tersánszky munkássága azért kiemelkedő, mert olyan hangon szólal meg műveiben, ami nagyon ritka a magyar irodalomban, talán rajta kívül nincs is. Az élő beszéd olyan teljességét valósítja meg regényeben, amely azt a hatást kelti, mintha ott ülnénk, és nekünk mesélne. A pikareszk hagyományát éleszti fel. Hősei többnyire csavargók. Legismertebb szereplője, Kakuk Marci „piaci polgár”, aki alkalmi munkákból él, és sodródik az életben (az első Kakuk Marci történet 1922-ben jelent meg).

Tersánszky 1925 és 1927 között élt Kispesten. Itt mutatták be a Kakuk Marci című darabját. Városházi tisztviselő volt, aztán a könyvtárat is vezette. Kispest jó volt Tersánszkyhoz, és Tersánszky is szerette Kispestet, de a bohém és vándorló író, tovább állt innen, előbb Albertfalvára, majd az Avar utcába, ahol a ’30-as évek közepétől haláláig, 1969-ig lakott.