HÍREK  2022. február 15.      768
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Dr. Dömötör Lászlót köszöntötték

Fekete-erdő tortával, fehérborral és emléklappal köszöntötte Dr. Dömötör Lászlót 90. születésnapja alkalmából Gajda Péter polgármester és Vinczek György alpolgármester. Jelen volt a köszöntésen Huszár Erzsébet idősügyi tanácsos és Gábor Ilona, a KMO igazgatója is.

Dr. Dömötör Lászlót köszöntötték
A képre kattintva galéria nyílik. (7 kép)

Dr. Dömötör László Budapesten született 1932. február 13-án. Apja a Doberdót is megjárt, hadifogságból hazatért, többszörösen kitüntetett katonaként azonnal állást kapott az OTI-ban, édesanyja gyors- és gépírónőként dolgozott a Magyar Távirati Irodánál.

Dömötör László 1951-ben érettségizett a Szent István Gimnáziumban, majd 1951-57-ben az általános orvosi karon tanult, kiváló eredménnyel doktorált. Már hatodévesen tudományos munkát végzett az 1. sz. Kórbonctani és Szövettani Intézetben, majd 1960-ban gyakornokként folytatta a munkát nyugdíjba vonulásáig. A Szent István Kórház Kórbonctani osztályán előbb segédorvos, majd alorvos, aztán adjunktusi, végül főorvosi munkát végzett. Iskolateremtő szervező volt, sok kolléga tanulta ott a szakmáját. Kandidátusi címét az MTA-n védte meg 1978-ban. Számtalan közleménye jelent meg, szakreferense volt az Orvosi Hetilapnak évtizedeken át. Nyugdíjba vonulása után is visszajárt volt munkahelyére szövettani vizsgalatokat végezni. Hosszú aktív munkássága során a Kivaló Orvosi címet, a Pro Sanitate miniszteri kitüntetést, a rangos szakmai elismerést jelentő Baló-emlékérmet kapta meg. Társadalmi munkavégzésben is élen járt, szakszervezeti elnökként védte az egészségügyi dolgozók érdekeit évtizedeken át. Nyugdíjba menetele után is aktív maradt, a Yamamoto Intézet munkaját segítve az egyetemi oktatásban, és fordításokkal segítve az orvosok szakirodalommal való ellátását. Egyúttal 17 évig állt kapcsolatban a Kispesti Egészségügyi Intézettel, 2021-ig fájdalom ambulanciát működtetett a betegek megelégedettségére.

Felesége, prof. Dr. habil. Hegyi Gabriella PhD, Kispest Díszpolgára, akivel közel 50 éve élnek harmonikus házasságban, együtt alapították meg a Kispesti Yamamoto Intézetet, amely 35 éve a Pécsi Egyetem budapesti oktatóhelye.