HÍREK  2022. február 23.      513
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Megkezdődött a Szenior Akadémia tavaszi szemesztere

A járványügyi intézkedések betartása mellett rajtolt el a tavaszi Szenior Akadémia kedden a Városháza dísztermében.

Megkezdődött a Szenior Akadémia tavaszi szemesztere
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Varga Attila alpolgármester rögtönzött statisztikai összefoglalóval köszöntötte az akadémia régi és új hallgatóit: a Milton Friedman Egyetemmel közösen kigondolt kurzus 2013 őszén indult, így ez a mostani már a 15. félév. A járvány miatt egyéves kényszerszünet után indult újra 2021 szeptemberében az előadássorozat. A kispesti kurzus a harmadik legnépszerűbb az országban működő 17 akadémia közül.

Az alpolgármester elmondta azt is, hogy az önkormányzatnak kiemelt célja lehetővé tenni, hogy a kispesti 50 pluszos korosztály ingyenes lakossági képzéseken, nyelvi kurzuson, számítógépes oktatáson bővíthesse tudását. A témákat minden évben a hallgatók ötletei alapján is bővítik.

A nyitóelőadást most dr. Hanák Péter, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának oktatója tartotta. A résztvevők remek ötleteket láthattak és hallhattak az időseket az önálló életvezetésben segítő, támogató, az ő felügyeletüket ellátó okos műszaki megoldásokról. Így például szó volt az „okos városról, otthonokról”, a szükséges és kellemes kényelemről, a „közlekedés- és ellátásszegénységről”, a távügyintézés életkönnyítő hatásairól, a távmunkáról, a digitális közszolgáltatásokról, az e-receptről, és még sok mindről.

A kispesti akadémia látogatottsága: 2013 ősz – 150 jelentkező, 50 végzős, 2014 tavasz – 180 jelentkező, 45 oklevél, 2014 ősz – 150 jelentkező, 80 végzős, 2015 tavasz – 120 jelentkező, 70 oklevél, 2015 ősz – 220 hallgató, 80 végzős. 2016 tavasz – 230 jelentkező, 90 oklevél. 2016 őszén már több mint 300 kispesti időskorú regisztrált a programra, csaknem 138-an vehettek át elismerő oklevelet a részvételért. 2017 őszén 310 regisztrált hallgatóból 212-en kaptak oklevelet. 2018 őszén már 231 hallgató érdemelte ki az oklevelet. 2019 őszén a 165 hallgató vehetett át elismerő oklevelet. 2021-ben 116 hallgató végezte el a félévet. 

energia-eloadas

Energiahatékonyság és okos megoldások otthonainkban

Kapcsolódva a Szenior Akadémia idei első félévének nyitóelőadásához, az idősek önálló életvitelét segítő okos és energiahatékony megoldásokról beszélgettek és töltöttek ki kérdőívet a résztvevők az önkormányzat KEHOP-5.4.1 „Energiatudatos szemléletformálás a XIX. kerületben” című programjának utolsó találkozóján a Városháza dísztermében.

Olasz Krisztina, az Átalakuló Wekerle közösségi szövetkezet tagja, korábban az önkormányzat klímareferense pontról pontra beszélte át a kérdésekre adott lehetséges válaszokat és azok indoklásait. A kérdőív összeállítói kíváncsiak voltak például arra is, hogy a jó hőszigeteléssel a fűtési költség hány százalékát lehet megtakarítani, vagy mennyivel nőhet a villanyszámla a le nem olvasztott, túljegesedett mélyhűtőnk miatt. Röviden megbeszélhettük azt is, hogy különösebb anyagi ráfordítások nélkül, mit tudunk tenni azért, hogy energiatakarékosabb legyen saját otthonunk. De lehetőség volt arra is, hogy néhány fontosabb fogalmat tisztázzunk. Nagyon fontos, hogy tudjuk, mi a különbség a napelem és a napkollektor között, vagy, hogy tudjuk, mi az energiahatékonyság vagy az energiatakarékosság – mesélte Olasz Krisztina.

A KEHOP-5.4.1 (Környezeti és Energiahatékonyság Operatív Program) önkormányzati koordinátorától, Nagy Zitától megtudtuk azt is, hogy a program keretében szervezett eseményeket szívesen fogadták a kispestiek, a kezdeti tartózkodást mindig élénk érdeklődés kísérte, mert szinte minden korosztály megértette, hogy miért is fontos ezzel foglalkoznunk.