HÍREK  2022. február 23.      918
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fővárosi döntések a Határ útról és az 50-es villamos vonaláról

Az akadálymentes Határ úti metróállomás, aluljáró mielőbbi kialakításáról és az 50 villamos vonalának további korszerűsítéséről is döntöttek ma a Fővárosi Közgyűlés.

11villamosmegallo2201

Nem vár tovább a fővárosi városvezetés a kormányzati támogatásra, már az idén elindítja, és 2024. december 31-ig befejezi, mintegy 3 milliárd forintos beruházás keretében az M3-as metró Határ úti állomásához kapcsolódó aluljáró teljes körű felújítását és akadálymentesítését – olvasható a fővárosi közgyűlés mai határozatában. A ma tárgyalt előterjesztésből kiderül az is, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa korábbi döntése alapján ugyan a kormánynak részt kellene vállalnia a finanszírozásban, ám nem vesz tudomást korábbi ígéretéről és egy fillért sem ad a hiányzó akadálymentesítésre, így a főváros kénytelen önerőből nekilátni a munkálatoknak.

Ugyancsak hiába várnak kormányzati segítségre a fővárosiak, hogy mielőbb alacsonypadlós CAF-villamosok közlekedhessenek az 50-es villamos teljes vonalán is. Mivel az új villamosok számára erősebb áramellátásra, jobb pályára és magasabb peronokra van szükség, ezeket a több milliárdos fejlesztéseket a főváros jelenlegi költségvetési helyzetében nem tudja előteremteni. Ezért is csupán néhány megállóhely korszerűsítése történt meg az elmúlt időszakban Kispesten (3) és a XVIII. kerületben. A mai döntéssel a BKV állagtartó beruházási keretének terhére tudják a teljes felújítás legfontosabb elemeit elvégezni, amelyek viszont feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy elindulhassanak majd a villamosok. A beruházások elkészültével az 50-es vonalán is közlekedhetnek a légkondicionált és alacsonypadlós villamosok.