HÍREK  2022. február 25.      617
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A mindenkori agresszió áldozataira emlékeztek

Az 1945-ben Kispestről a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és áldozatok emlékére állított emléktáblánál tartott megemlékezést az önkormányzat a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján.

 

A mindenkori agresszió áldozataira emlékeztek
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

„Agresszió, terror áldozataira emlékezünk a mai alkalommal, akkor, amikor ezekben az órákban is agresszió és támadás ér embereket. A határainktól 150-200 kilométerre lőnek, rakétákkal bombáznak. Nemcsak katonák, hanem gyermekek, nők, asszonyok félnek és halnak meg” – fogalmazott beszédében Dr. Hiller István, Kispest országgyűlési képviselője a csütörtöki Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra utalva.

A Parlament alelnöke hangsúlyozta, „mi mindannyian demokraták, mindig abban vagyunk érdekeltek, és azt akarjuk, hogy vitáinkat békés úton tudjuk rendezni. Hogy ne legyen, és ne lehessen olyan konfliktus, ami fegyveres agressziót kíván.” Beszélt arról is, mennyire fontos, hogy Magyarország egy olyan nemzetközi szövetség tagja, amely védi polgárait mindenféle támadástól. Ugyanilyen fontosnak nevezte, hogy „saját szabad döntésünk eredményeként” egy olyan európai közösségnek tagja hazánk, amely képes a belső gondjait és „őszintén remélem, az őt érintő külső problémákat is békés úton, erővel, határozottsággal, de békés úton rendezni. Azért kell ezen emléktábla előtt állnunk, kifejezni tiszteletünket azok iránt, akiket egy másfajta korábbi terror megalázott, elhurcolt és megölt, mert az akkori haza nem tartozott, nem tudott tartozni egy olyan közösségbe, amelyik egyébként megvédte”.

Bibó István gondolatát idézve, „aki demokrata, az nem fél”, úgy fogalmazott, a demokrata felfogás lényege nem a viták elkerülése, hanem éppen a megoldása, gondolattal, érveléssel, a másik meggyőzésével, alkalmanként annak belátásával, hogy tévedtünk. Az erő alkalmazása az agresszor fegyvere. Minden demokrata békében kell, hogy gondolkodjon – hangsúlyozta.

Az ünnepségen Tóth Réka Flóra, a Bolyai iskola 7. osztályos tanulója Gérecz Attila Karácsonyi ének a börtönben című versét szavalta el.

Az önkormányzat képviseletében két alpolgármester, Vinczek György és Varga Attila, valamint Hiller István, a Demokratikus Koalíció nevében Arató Gergely országgyűlési képviselő és Domokos Gábor önkormányzati képviselő helyezett el koszorút az emléktáblán.

Az önkormányzati megemlékezés a Templom téri Gulag-emlékműnél ért véget virágelhelyezéssel és főhajtással.

A kormány a 2015-ös évet a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította. Ennek alkalmából hirdettek pályázatot 2016-ban, amelynek célja egységes emléktáblák elhelyezése volt minden olyan településen – így Kispesten is –, ahonnan magyar állampolgárokat hurcoltak el a Szovjetunióba politikai fogolyként vagy hadifogolyként. Az emléktáblát 2017-ben avatták fel a Városháza Árpád utcai falán.