HÍREK  2022. március 02.      1,514
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Átmeneti befogadóhely nyílt a menekülteknek

Már úton vannak, hamarosan megérkeznek azok a menekültek, akiket Kispest Önkormányzata szállásol el átmenetileg. A kerület egyik használaton kívüli bölcsődéjében 24 háború elől menekülő kap majd ellátást – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől, aki ma az önkormányzat szakembereivel, a Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ), a Kormányhivatal munkatársaival járt kint a Zalaegerszeg utcai Harangvirág bölcsődében.

Átmeneti befogadóhely nyílt a menekülteknek
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

Az Ukrajnában folyó háborúval és a humanitárius válsággal kapcsolatban az önkormányzati döntés szerint Kispest befogadóhelyet nyit a háború elől ide menekülőknek. Ennek értelmében a GESZ és az önkormányzat munkatársai már felszállították a kerület nyári táborából, Káptalanfüredről a szükséges ágyakat és egyéb bútorokat, kitakarították, fertőtlenítették az épületet. Már minden készen áll a menekültek fogadására.

A menekültek szervezett mozgását, érkezését, távozását az önkormányzat közbiztonsági referense, Csatári Bálint koordinálja majd.

A szakemberek és az önkormányzat munkatársai továbbiakban is folyamatosan együttműködnek a Kispesti Ukrán Nemzetiségi önkormányzattal annak érdekében, hogy a leghatékonyabban tudjanak segíteni az érkező menekülteknek.

Ezen kívül 1 millió forinttal támogatják az Ökumenikus Segélyszervezetet annak érdekben, hogy a legszükségesebb eszközökkel segíthessék a háború elől hazánkba menekülőket.

Kérik, hogy azok a kispestiek, akik befogadtak már menekülteket, feltétlenül regisztráljanak az önkormányzatnál a +36 20 519 9257-es telefonszámon, és adják meg a befogadott menekültek nevét és életkorát. Erre azért van szükség, hogy az illetékes szervek a későbbiekben biztosítani tudják a menekültek egészségügyi és szociális ellátásával kapcsolatos feladatokat, valamint a magyarországi tartózkodással kapcsolatos további szükséges hivatalos ügyintézést.

Felajánlások, adományok fogadása