HÍREK  2022. március 06.      1,161
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Menekültellátás lépésről lépésre

Mozgalmas napokon vannak túl a Kispesti Operatív Törzs tagjai. Az ukrán-orosz háború kitörésével egy időben menekültek indultak Magyarország felé, és jól látszott, hogy a területi önkormányzatok sem nézhetik tétlenül az érkezők kiszolgáltatottságát. Ezért az önkormányzat 24 menekült befogadására alkalmas átmeneti szállást és ellátóhelyet nyitott egy jelenleg nem üzemelő bölcsődéjében, a Zalaegerszeg utcában. Az első hét eseményeiről és tapasztalatairól számolt be lapunknak a Kispestre érkező menekültek ellátását Csatári Bálinttal, az önkormányzat közbiztonsági referensével közösen koordináló Szilágyi István, a Kispesti Operatív Törzs tagja.

07menekult-allomas2203

Szilágy István összefoglalója szerint az ellátás szervezése a Kispesti Ukrán Nemzetiségi Önkormányzattal, a Kormányhivatallal, az önkormányzat illetékes irodáival és a helyi Vöröskereszttel folyamatos egyeztetésben zajlik. Az itt menedékkérőket nyilvántartják, karszalagot kapnak. Közös megegyezés alapján a kerületben lévő ellátóhelyen ellátást ukrán személyi igazolvány, útlevél, vagy menedékes regisztráció alapján adhatnak. Itt csak átmenetileg vannak a menekültek, központi menekültnyilvántartás van a Nyugati és a Keleti pályaudvarokon – meséli Szilágyi István.

Az első menekült csoport 35 fővel már február 28-án hétfőn megérkezett Kispestre, de őket a fővárosi ellátóhelyre irányították a kerületiek.

Az önkormányzati döntés után a menekültek fogadására való felkészülés első napján megérkeztek az ágyak az önkormányzat káptalanfüredi táborából, a Közpark Kft. munkatársai az intézmény udvarát és környékét tették rendbe, a Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ) dolgozói takarították és fertőtlenítették az épület helyiségeit. A későbbiekben az épület takarítását, szemétszállítást, a mosási lehetőség biztosítását, az ágyneműk cseréjét a GESZ végzi.

Az érkezők dobozos formában kapnak tartózkodási időtől függően napi háromszori étkezést, gyümölcsöt.

A szálláshely és az itt lévők nappali személyes ügyeletét a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat (KSKGSZ) két munkatárs látja el napi váltásban 7-18 óráig, utána az önkormányzat Gondnoksága biztonsági szolgálattal gondoskodik a rendről.

Ha kisgyerekek is érkeznek és tovább maradnak, az ő foglalkoztatásukat a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum (KSZSZC) szakemberei végzik.

A fertőtlenítőszereket, higiéniás eszközöket a Vöröskereszt kispesti szervezete biztosítja.

Március 2-án már minden készen állt a menekültek fogadására, és estére fáradtan, 2-3 napos út után meg is érkezett az első 15 fős csapat, majd utána még ketten is jöttek. A menekültek 60 százaléka kiskorú, belső Ukrajna területéről érkeztek. Azóta folyamatosan váltják egymást a menekültek, a családok. Néhány napot maradnak csak a legtöbben.

Már az első nap kiderült, hogy elengedhetetlen az ellátás szervezésébe folyamatosan kérni a Kispesti Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat segítségét, véleményét, mert voltak, akik visszaéltek volna ezzel a lehetőséggel. Ezért csak a nemzetiségi önkormányzattal egyeztetett, általuk küldött személyeket fogadunk be Kispesten – hangsúlyozza Szilágyi István.

Szilágyi István összefoglalása szerint az elmúlt napokban rendzavarás nem történt, a házban békésen megférnek egymással a menekültek, hálásak az ellátásért. Vannak játékok a gyerekeknek, internet és televízió is. A csecsemőknek is megfelelő ellátást tudnak biztosítani. Az ukrán és angol nyelven való kommunikáció megoldott. Orvosi ellátásra még nem volt szükség, de a védőnőt várják, mert van olyan kisgyerek, aki három napnál hosszabb ideje van itt, ami miatt kötelező az ellátás biztosítása.

Korábban: Átmeneti befogadóhely nyílt a menekülteknek