HÍREK  2022. március 14.      1,170
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Menekültellátás lépésről lépésre 2.

Második hete fogad Ukrajnából hozzánk érkező háborús menekülteket az önkormányzat a Zalaegerszeg utcai, jelenleg nem működő bölcsőde épületében lévő 24 fős szálláshelyen. Folyamatosan érkeznek a segítséget kérők, az érkezők zöme nő, csaknem 60 százaléka gyerek.

01menekult-allomas2203

A mögöttünk álló hét eseményeiről és tapasztalatairól számolt be lapunknak a Kispestre érkező menekültek ellátását Csatári Bálinttal, az önkormányzat közbiztonsági referensével közösen koordináló és felügyelő Szilágyi István védelmi tanácsadó, a Kispesti Operatív Törzs tagja.

Más ellátóhelyekhez képest Kispesten szervezettebben és nyugodtabban zajlik a menekültellátás az átmeneti szálláshelyen. Ennek egyik záloga, hogy az ellátás a Kispesti Ukrán Nemzetiségi Önkormányzattal, a Kormányhivatallal, az önkormányzat illetékes irodáival és a helyi Vöröskereszttel folyamatos egyeztetésben zajlik. Az ide irányított menedékkérőket nyilvántartják, karszalagot kapnak. Közös megegyezés alapján a kerületben lévő ellátóhelyen szállást, szolgáltatást továbbra is ukrán személyi igazolvány, útlevél, vagy menedékes regisztráció alapján adhatnak.

Itt csak átmeneti időre egy-két napra, éjszakára vannak a menekültek, majd tovább mennek külföldön élő rokonaikhoz, például Lengyelországba, Prágába, de sokan Németország felé veszik az útirányt. Mivel központi menekültnyilvántartás van, ha valaki itt jelentkezik, azt a Nyugati és a Keleti pályaudvarokra irányítjuk. Folyamatosan érkeznek családok a háborús övezetből, volt több családunk már Kijevből és Harkovból is. A határ menti magyarlakta településekről érkezők elsősorban magyar rokonaikhoz célzottan érkeznek. Az ünnepek alatt is telt házzal üzemelünk – hangsúlyozta Szilágyi István.

Mint megtudtuk, az elmúlt időszakhoz képest néhányszor szükség volt orvosi ellátásra, gyógyszerre, de rendszeresen jön a területi védőnő mind a gyerekekhez, mind pedig a felnőttekhez is. Mivel az Ukrajnában élő kisgyerekek oltási kötelezettsége eltér a hazaitól, ezért a legkisebbeket gyerekközösségbe nem integrálhatjuk, de erre nem is nagyon van szükség, hiszen néhány nap után tovább utaznak a családok – meséli.

Szilágyi István kiemelte, helyhiány miatt továbbra is csak azokat tudják befogadni, akiket a helyi Kispesti Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat is közvetít.
Rendkívül nagy segítséget jelent a napi ellátásban a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat öt szociális és a Gazdasági Ellátó Szervezet egy munkatársának az itt léte, nélkülük nehezebb lenne az ellátás és a gondozás. A családok napközben zömében nem tartózkodnak az épületben, ügyeiket intézik a városban. De külön köszönet a kispestieknek is, akik önzetlenül segítenek adománnyal, vagy munkával, szállítással, vásárlással – összegezte heti tapasztalatait Szilágyi István.

Korábban: Menekültellátás lépésről lépésre