HÍREK  2022. március 15.      592
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kossuth és a márciusi ifjak öröksége

A járvány miatti kétéves kényszerű szünet után újra műsorral ünnepelte az önkormányzat az 1848-as forradalom évfordulóját.

Kossuth és a márciusi ifjak öröksége
A képre kattintva galéria nyílik. (30 kép)

Az Egy nap Pest utcáin című zenés-táncos irodalmi összeállításban közreműködött Derzsi György, Esztergomi Katinka, Meskó Boróka, valamint a Budapesti Táncművészeti Szakgimnázium növendékei és Nagy Zsolt karnagy vezetésével az Obsitos Fúvószenekar.

Kossuth Lajos alakjára fókuszált ünnepi beszédében Dr. Hiller István országgyűlési képviselő. „Mi a tanulság közel két évszázaddal a reformkor után? Mi a tanulság bő egy évszázaddal azután, hogy ő elment?” – tette fel a kérdést, és a nyugathoz való tartozást nevezte meg tanulságul. „Elsőként is érdemes fölfedezni, hogy az, aki itt ránk néz és a társai, nemcsak a jövőbe néztek, hanem tudták is azt látni. Ezt az országot akkor, a saját korában minden fenntartás nélkül a nyugathoz kívánták kötni. A szabadság és függetlenség eszméje, mindaz, amely vezérelte őket, a tudás megszerzése és továbbadása, az, amire fölhívták a figyelmet már évtizedekkel korábban, hogy vigyázó szemetek merre vessétek, az ennek az országnak és ennek a nemzetnek a nyugathoz való tartozását fejezte ki. Őszintén és abban híve, amit államalapító első királyunk, Szent István a legbölcsebben kijelölt. Ezért mai magyarok, nehogy utat tévesszen bárki is… Van más tanulság is. Szintén nem recepteskönyv-tanulság, de olyan, amely hosszú évszázadok alatt bizonyságot nyert, ezért helyes, hogyha kimondja a magyar. A mi országunknak nem volt előnyös, és nem állt érdekében, hogy egy közös határa legyen Oroszországgal, hívják azt bárhogy is a történelemben. Bármikor, legyen az az ő korszaka, legyen az a korszak, amit átéltek már közülünk azok, akik akkor, a második világháború után tízévesen már gondolkodni kezdtek, és tudják és tudhatják azok, akikkel együtt ezt az országot 1989-90-ben átvittünk egy partra. Ezért nehogy utat vesszen valaki!

Sohasem voltunk olyan, mint Párizs vagy a Rajna-medence. Nem ez a kérdés, magyarok! A kérdés az, hogy a gondolkodásban, a viselkedésben, az odatartozásban szervezetileg, katonailag és politikai értelemben nekünk előnyös, hogyha a mi hazánk a nyugathoz tartozik. Ezért ezt 2022. március 15-én, emlékezve az előzőkre, feleleveníteni és a saját korunkba behelyezni nagyon is fontos… Amikor elmentek budapestiek a belvárosba, amikor látjátok a múzeumainkat, az Operaházat, amikor felülünk az első földalattira, az nem lett volna őnélkülük, az ő áldozatuk nélkül és anélkül, hogy valakik képesek voltak felismerni, hogy mikor kell azt mondani, hogy egyébként együtt kell gondolkodni. És ez a végső tanulság… Szép dolog, hogy ember és másik ember különbözőképpen gondolkodik, de úgy senki nem ünnepelhet ’48-at, hogy ne tudja, ennek az országnak a fejlődését, a polgárosodását az és kizárólag az segíti elő, hogyha Magyarország a nyugathoz tartozik. Ezért büszke magyarként és büszke európaiként köszöntsük Kossuthot és Széchenyit, a március 15-eikeket, Petőfit és nagyszerű társait, a börtönből kiszedett Táncsicsot és aztán azokat, akiket elüldözött a hatalom, és Itáliában vagy éppen az Egyesült Államokban szolgálták a szabadság ügyét. Most 2022 márciusában, választások előtt, amikor őszintén remélem, mindenki lelkiismerete szerint és szabadon választhat, ezeket a kérdéseket nem elég feltenni. A nekik szóló tisztelet most, ebben az évben, március 15-én az is, hogy tudjuk, ennek az országnak, ennek a nemzetnek hol a helye. És ezt egy olyan nagyszerű területen, Budapestnek egy olyan büszke kerületében, mint Kispest, öröm és megtiszteltetés volt elmondani – fogalmazott a parlament alelnöke.”

Az ünnepség zárásaként koszorút helyezett el a szobor talapzatán Gajda Péter polgármester, a három alpolgármester, Vinczek György, Kertész Csaba és Varga Attila, illetve dr. Benedek-Szabó Andrea aljegyző az önkormányzat képviseletében, Kispest két országgyűlési képviselője, Burány Sándor és Hiller István. A nemzetiségek, pártok, intézmények és civil szervezetek nevében koszorúzott: Kispesti Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat, Kispesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, Kispesti Szerb Önkormányzat, MSZP Kispesti Szervezete, Jobbik Magyarországért Mozgalom kispesti Szervezete, Párbeszéd Magyarországért Kispesti Szervezete, Momentum Mozgalom Kispesti Szervezete, Budapest-Kispest-Központi Református Egyházközség és az Ady Endre Református Általános Iskola és a Szőlőskert Református Óvoda, Kispesti Evangélikus Gyülekezet, Kispesti Ifjúsági Önkormányzat, Gazdasági Ellátó Szervezet, Karácsony Sándor Rózsatéri Református Általános Iskola, Kispesti Erkel Ferenc Általános Iskola, Kispesti Nyugdíjasok és Mozgássérültek Klubja, Kispesti Nyugdíjasok Szociális és Érdekvédelmi Egyesülete, Székelyország Tündérkertje, Nyugdíjas Pedagógusok Egyesülete Kispest, Romák Felzárkóztatásáért Egyesület, Wekerlei Társaskör Egyesület, Kispesti Kertbarát Klub.