HÍREK  2022. március 28.      1,585
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

100 éve együtt Kispesten

Rendezvényekkel, programokkal ünnepeli várossá válásának 100. évfordulóját Kispest.

kispest

Az elmúlt két év a járvány miatt bezárkózva telt a kerületben is, elmaradtak az olyan nagy szabadtéri közösségi programok is, mint a Városünnep, vagy a Mihály-napi búcsú, ahol évek óta mindig jól érezhették magukat a kispestiek. Egy helytörténeti és művelődési konferenciától eltekintve a település 150. születésnapját sem tudtuk megünnepelni tavaly – mondta el lapunknak Kispest polgármestere.

kispest-legi

Mindenkinek hiányzik már, hogy normálisan élhesse az életét. A centenárium jó alkalmat ad arra, hogy újra közösen ünnepelhessünk, együtt lehessünk, szórakozhassunk. A város idén 100 éves, és a kerek évfordulót az önkormányzat szeretné emlékezetessé tenni a kispestiek számára, hogy büszkék legyenek szeretett otthonukra, mint ahogy elődeink is büszkék voltak, amikor Kispest 1922-ben megyei várossá vált. Egész évre terveztünk rendezvényeket, programokat munkatársaimmal, a KMO Művelődési Központ csapatával. Reméljük, mindenki, a lakosság és a civil szervezetek is találnak olyan kedvükre való programot, pályázatot, amelyen részt vesznek, amelyhez örömmel csatlakozhatnak, és együtt ünnepelhetünk – fogalmazott Gajda Péter.

gajda01

És hogy mik várják a kispestieket az ünnepi évben? Április 30-ig jelentkezhetnek általános iskolás tanulók, középiskolás diákok és a kerületben élők a „Kispest arcai – Kedvenc helyeim Kispesten” című fotópályázatra. A képekből album készülhet, amely reprezentálhatja az évfordulót. Egy történetíró pályázat meghirdetését is tervezi az önkormányzat a lakosság számára. A Kispesti Helikon Kulturális Egyesület művészei a 100 éves város logójának elkészítésére pályázhatnak. Ez a logó végigkíséri az egész éves eseményt, minden felületen megtalálható lesz. A helikonos művészek alkotói pályázaton is részt vehetnek, amelyhez támogatást kapnak. A centenáriumra reflektáló Kispest 100 című kiállítás a Városünnep nyitóeseménye lesz a Nagy Balogh János Kiállítóteremben. A Városünnep idejére utcai kiállítást is tervez a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény „Sárkány úttól az Ady Endre útig” címmel az út és környezete történetéről. A Városünnep zenés műsoraival, színes kavalkádjával, valamint a közkedvelt, hagyományos Mihály-napi búcsú szeptemberben kiemelt rendezvényei lesznek az éves ünnepi programnak. Ősszel indulhatnak a helytörténeti séták, és tematikus ismeretterjesztő előadássorozat kezdődik a Helytörténeti Gyűjteményben. A gyűjtemény várostörténeti állandó kiállítása is megújul, interaktív elemekkel gazdagodik. Az ünnepi évet adventi kulturális rendezvények zárják majd a feldíszített Templom téren gyertyagyújtástól december 18-ig hétvégenként, amelybe az egyházakat is szeretné bevonni az önkormányzat. A tervek szerint családi programok, templomi koncertek, művészeti vásár várja majd a kispestieket.

1922-ben történt

1922 júliusában Agorasztó Tivadar Pest vármegye alispánja elnökletével megalakult a város első képviselő-testülete. Kispest első polgármesterévé dr. Válya Gyulát választották. Az új polgármester november 4-én végleg Kispestre költözött a Kossuth utca 8. alatti házba.
1922 februárjában kérvényezték az Állami Munkástelep nevének módosítását, melyet támogatólag tudomásul vett a Pénzügyminisztérium, és ettől kezdve a telep neve hivatalosan Wekerle Állami Munkástelep lett.
1922-ben a Teleki utcában letették a Munkásotthon alapkövét, az otthont 1923. május 6-án avatták fel.

 

valya

(Dr. Válya Gyula, Kispest első polgármestere)