HÍREK  2022. április 03.      520
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Menekültellátás lépésről lépésre 5.

Semmivel sem volt könnyebb dolguk az elmúlt egy hétben a Zalaegerszeg utcai átmeneti szálláson dolgozó szociális munkásoknak és közigazgatásban dolgozóknak, hiszen számtalan intéznivaló, felmerülő gond, megoldandó orvosi, védőnői feladat jutott erre a hétre is – tudtuk meg Csatái Bálinttól, az önkormányzat közbiztonsági referensétől, aki Szilágyi István védelmi tanácsadóval közösen több mint egy hónapja kíséri figyelemmel a Kispestre érkező háború elől menekülők mindennapjait.

 befogado-allomas

Továbbra is gondot jelent a menekültek egészségi állapotának javítása, megőrzése, hiszen fogy testi, lelki erejük, és a türelmük is. Gyógyszer és vitamin most már van bőven, az orvos és a védőnő rendszeresen tartja a kapcsolatot az intézménnyel. Influenzás megbetegedés van, de koronavírusos nincs. A továbbutazóknak segítenek PCR-tesztek elvégeztetésében. Sajnos a tapasztalat és a hozzánk érkező információk szerint kezdenek kimerülni azok a kispesti családok, akik önként fogadtak be otthonaikba menekülteket, már tűréshatáson túlra került ezt a hosszúra nyúlt itt tartózkodás, az alkalmazkodás – meséli Csatári Bálint.

Folytatódik azoknak a gyerekeknek az integrációja, akik a két ország közötti eltérő oltási rend ellenére a hazai oktatási rendszerbe integrálhatóak, illetve megindult Kijevből az online oktatás is, ennek feltételei is biztosítottak. Köszönet az ebben résztvevő intézményeknek, többek között az Eötvös, a Gábor iskola, a Deák gimnázium nevelőtestületének és vezetésének.

Az itt lévő családok most is a továbbutazást szervezik, de van, aki a visszautazást. Ehhez családonként kapnak segítséget a szálláson dolgozó szociális munkásoktól és a védelmi szakemberektől. Van már olyan nálunk menedéket kapott család, akik azóta megérkeztek Németországba, és levélben is megköszönték azt a gondoskodást, amit itt Kispesten kaptak. A legfontosabb partnerünk a menekültek fogadásában, gondozásában továbbra is a Kispesti Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat. Ennek is köszönhető, hogy nyugodt körülményeket tudunk biztosítani – hangsúlyozza Csatári Bálint.

A háborús helyzet változásai, az érkezők létszámának fokozatos és lassú csökkenése miatt a napokban már felmerült, hogy lassan át kéne értékelni az átmeneti befogadóállomás működtetésének szükségességét, hiszen központi irányítás alá került a menedékkérők irányítása, akik elsősorban vidéki szállásokon kapnak ellátást, így a helyi segítségnyújtásra hamarosan csak néhány esetben lesz szükség. Az érkezőket, a Kispesti Ukrán Nemzetiségi Önkormányzattal közösen hetes otthonban látnák el, étkezésüket a közeli oktatási-nevelési intézményekben, illetve házhoz szállítással oldhatnák meg.

Mint arról már korábban beszámoltunk a legfontosabb változást a központi menekültellátásban az jelentette, hogy a kormány két hete megszüntette a Keleti és Nyugati pályaudvarokon lévő civil szervezetek által működtetett ellátópontokat, így az ide érkezőket néhány információs pult, amelyet a katasztrófavédelem és a kormányhivatalok működtetnek, várja csupán a pályaudvarokon. Állami intézkedésként megnyitották Puskás Aréna közelében lévő Budapesti Olimpiai Központot, közismert nevén a BOK- Sportcsarnokot, ahol rendezettebb körülmények között tudnák a menekültek kivárni az időt a továbbutazásig. Kőbánya-Kispesten leszállítják őket a vonatról és buszokkal szállítják őket a csarnokba, de sokan nem vonattal érkeznek, így el sem jutnak odáig, pedig a központi segítségnyújtás is ott történik, onnan irányítják őket vidéki átmeneti szállásokra.

Korábban: Menekültellátás lépésről lépésre 4.