HÍREK  2022. április 22.      709
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A bölcsődék ünnepén

Újra közösen ünnepelhették a bölcsődék napját a kerületi kisgyermeknevelők, dajkák, bölcsődei dolgozók. A Csillagfény bölcsődében megtartott ünnepségen elismerést adtak át Pető Zoltánnénak, az Eszterlánc bölcsőde bevásárló-kézbesítőjének és Kenessey Emmának, a Csillagfény bölcsőde gyermeknevelőjének.

A bölcsődék ünnepén
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Bár ma ünneplünk, de meg kell említeni, hogy fájó szívvel zártuk be a kerület egyik legrégebbi bölcsődéjét, a Harangvirág bölcsődét az Élmunkás lakótelepen. Sajnos nem tehettünk mást, mert nemcsak az országos, hanem a helyi demográfiai adatok is rémisztőek, kijelenthetjük, hogy mélyponton van a gyermekszületések száma. A bölcsődék az elsők, amelyek észlelik a demográfiai változást – mondta Vinczek György alpolgármester.

Az alpolgármester hangsúlyozta: az öt kispesti bölcsőde ma ki tudja elégíteni a lakossági igényeket, minden kisgyereknek jut férőhely az intézmények valamelyikében. A bölcsődei dolgozók, majd 140-en, a járvány ideje alatt is, csaknem két éven át folyamatosan szolgálták a kerületben élő családokat.

Büszkék lehetünk, mert Európában Franciaország után a magyarországi bölcsődei hálózat a második, amelyet annak idején megszerveztek. A kezdetek óta a bölcsődék óriásit fejlődtek és folyamatosan fejlődnek mind felszereltségben, mind pedig az itt dolgozók szakmai tudásában. Rendkívül képzettek és aktívak a bölcsődei dolgozók, és egyre inkább segítik a családokat – hangsúlyozta Vinczek György.

A Kispesti Egyesített Bölcsődék intézményvezetője köszöntőjében kiemelte azt az való erőn felüli munkát, amelyet a bölcsődei dolgozók végeztek a pandémia alatt. Példaértékű volt az a szakmai összefogás, amely jellemezte ezt az időszakot. Az óvodákat, iskolákat bezártak a járvány idején, de a bölcsődéket közös akarattal és elszántsággal, sokszor személyes lemondások árán is nyitva tartották. Azt éreztük, hogy nem zárhatjuk be a kaput, mert ez az ellátás volt az egyetlen azoknak a szülőknek, akik még dolgoztak, dolgozhattak. Ez volt az a lehetőség, ahol a gyerekek folyamatosan biztonságban lehettek, ellátást, étkezést kaphattak. Ugyanakkor nagyon hiányoztak az összemosolygások, beszélgetések, találkozások, szakmai programok a különböző bölcsődékben dolgozók kollégákkal, mert el- és bezártan éltünk – tette hozzá Aszódi-Sikter Éva, aki köszönetet mondott valamennyi kerületi munkatársának azért, hogy évek, évtizedeken át, nap nap után fáradoznak az ellátás zavartalanságáért, színvonalas biztosításáért.

Az intézményvezető röviden szót ejtett a hazai bölcsődei ellátás történetéről, arról, hogy az első bölcsődét 170 évvel ezelőtt, 1852. április 21-én hozta létre a Pesti Első Bölcsődei Egylet. Az akkori Kalap u. 1. alatti bérházban 5 szobában 38 gyermekről gondoskodtak. A bölcsőde Majer István püspök és nagyprépost, valamint Forrayné Brunszvik Júlia – Brunszvik Teréz, az első magyar óvoda alapítója unokahúgának – támogatásával jött létre. Az első bölcsőde megnyitásának tiszteletére 2010 óta ünnep Kispesten is a bölcsődék napja, és 2011 óta ad elismerést az önkormányzat a kiemelkedő munkát végzőknek.

A „Bölcsődés gyermekekért végzett kimagasló munkáért” elismerő oklevelet idén Pető Zoltánné, az Eszterlánc bölcsőde bevásárló-kézbesítője kapta.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete kispesti alapszervezetének elismerését Gulyásné Nagy Anita, a helyi szervezet vezetője adta át Kenessey Emmának, a Csillagfény bölcsőde gyermeknevelőjének.

A díjazottakat Haluska Gyöngyi és Pánczél Kristóf énekműsora, valamint a Muszil Zsuzsanna vezette Múzsa RSG Sportegyesület sportolóinak bemutatója köszöntötte.