HÍREK  2022. április 23.      613
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tisztelet a szódának és kispesti készítőjének

Az Első Kispesti Szikvízgyár címmel a szikvízgyártó ipar és elsősorban Glasz Géza emléke előtt tiszteleg a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény új, jövő márciusig látogatható kamarakiállítása.

Tisztelet a szódának és kispesti készítőjének
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

A tárlatot köszöntő Vinczek György alpolgármester elmondta, a mostaninál méltóbb helyen kell elhelyezni a Helytörténeti Gyűjteményt, ezért az önkormányzat tavaly kezdeményezte a fővárosnál, hogy az első polgármester egykori házába, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár volt Kossuth Lajos utcai épületébe kerülhessen a gyűjtemény.

A kiállítást megnyitó Buza Péter várostörténész arról beszélt, hogy a szódás tevékenység legjellemzőbb része a szállítás volt, az eladó ment a vevőhöz, de erre csak az volt alkalmas, aki szót értett az emberekkel. Hozzátette, ismerve Glasz Zsuzsát, azt gondolja, hogy apja, Glasz Géza ilyen volt.

Buza Péter külön hangsúlyozta az értékmegóvás fontosságát, mint mondta, ezt mutatja a kiállítás is, amikor megtisztel valakit emléke felmutatásával. Múlt nélkül nincsen jövő, erre figyelmeztet Glasz Géza öröksége, egy szorgalmas, iparos-kereskedő ember élete, amely mindazon értékeket hordozza, ami miatt érdemes élni – fogalmazott.

Guttmann Tamásné, a Szikvízkészítő Ipartestület vezetősége nevében köszönte meg a megemlékezést, és elmondta, a szódavíz kezd újra népszerű lenni, a jó szörpöt és a fröccsöt mással nem lehet elkészíteni. A szódás lóról és a szállításról szóló személyes emlékét megosztva üdvözölte és köszöntötte a kiállítást Glasz Zsuzsa is. A megnyitót Buza Péter alkalmi fröccsismertetője zárta, a várostörténész egyben hangsúlyozta, hogy a magyar fröccskultúra példátlan a világban.

A kamarakiállítás a kispesti szikvízgyártás történetét mutatja be. A Glasz család 1920-23 táján indította el üzemét, Glasz Zsigmond halála után felesége ebben az iparágban látta a háromgyermekes család boldogulását. Mindhárom gyermeke a szikvízgyártás felé fordult: Glasz Mihály Pestlőrincen, Glasz Géza Kispesten készítette a szódát. A legidősebb lánytestvérük, Glasz Ilonka házassága révén a Reiner család üzemét vitte tovább. Glasz Géza Kispesten több mint 70 éven keresztül szolgálta a vásárlókat. A Glasz család története összefonódik a szódagyártás történetével. Nagy kitartással Dunakeszi üzemében Ifj. Hollós Tibor tartja életben a családi hagyományt.

„A szóda akkor kezdte igazán befutni karrierjét, amikor a szénsavval dúsított tiszta vizet az orvostudomány gyógyító erővel ruházta fel. Tovább szárnyalt a víz iránti kereslet, mikor a szörpöket is ezzel kezdték hígítani, igazi elfogadtatása a fröccs fogyasztásának elterjedésével vált általánossá. A vendéglátáson túl a magánháztartások elengedhetetlen kultuszitala lett” – olvasható a kiállítás főszövegében.