HÍREK  2022. május 06.      709
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Bolgár paradicsompalántákat kaptak a kispestiek

Összesen 1500 „Rózsaszín szív és mágia” fantázianevű, eredeti bolgár paradicsompalántát osztottak szét idén az önkormányzat a bolgár nemzetiségi önkormányzattal együttműködésben az óvodák, az iskolák, az intézmények, a közösségi kertek és a lakosság között. Csütörtökön a Wekerlei Kispiacon 300, pénteken a Kossuth téren 500 palánta talált gazdára.

Bolgár paradicsompalántákat kaptak a kispestiek
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

Tütünkov Hrisztov Jordántól, a Kispesti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, a magok ezúttal is a bolgár testvérvárosból, Smolyanból érkeztek, és a Közpark Kft. munkatársai neveltek szép palántákat belőlük.

Évek óta hagyomány már, hogy ilyenkor tavasszal bolgár paradicsompalántákat osztunk, de ezek a palánták most nagyon ígéretesen életerősre sikerültek, így van remény arra, hogy ha valaki gondosan ápolja ezeket, szép nagy terméseket hoznak majd – mondta Vinczek György alpolgármester a Kossuth téri osztáson, ahol ismét óriási volt az érdeklődés a palánták iránt. Az alpolgármester az osztás alkalmával röviden ismertette a palántanevelés legfontosabb szabályait: napfény- és vízigény, karózás, kacsozás, akár szabad földön, akár az erkélyes kezd hozzá valaki a termesztésnek.

Vinczek György alpolgármestertől megtudtuk azt is, az idei paradicsompalánta-osztás a KEHOP 1.2.1-18-2018-0009 „Klímatudatossági programok Kispesten” projekt keretében történik, ezért egy rövid kérdőív kitöltése után kaphatták meg az érdeklődők a palántát. Több éves hagyomány a paradicsomtermesztés népszerűsítése Kispesten, az évenkénti akció most összekapcsolódott a 2018-ban elfogadott Kispesti Klímastratégiával összefüggő pályázattal.  Vinczek György arról is beszélt, hogy míg bolgár testvárváros paradicsommagokat ad, addig Kispest korábban kánna-rizómát, idén pedig muskátlit küld ajándékba. Smolyan híres a kertészetéről, így a magyar virágokat hamar elszaporítják, honosítják a városban – tette hozzá az alpolgármester.

Hriszto Polendakov, a Bolgár Köztársaság magyarországi nagykövete idén is személyesen látogatott el Kispestre, hogy elmondja, mennyire fontos ez az akció is a két nép, a két ország életében. Ez a paradicsomfajta a bolgár emberek körében is népszerű, és mint mondta, reméli, hogy a kispestiek is megszeretik. De abban is bízik, hogy nemcsak a kispestiek lelik majd örömüket a bolgár paradicsom termesztésében, hanem más fővárosi kerületben élők is, hiszen ő maga vitt palántákat a II. kerületbe is. A nagykövet a kertészkedés fontosságát is kiemelte, amely a korosztályokat, az egészen kicsiktől az idősekig, összeköti. 

szechenyi2020