HÍREK  2022. május 07.      615
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az egészségmegőrzésről és a mozgásról szólt a nap

Komplex sport- és egészségnapnak adott otthont a Tichy Lajos Sportcentrum szombaton. Az önkormányzat és a Kispesti Egészségügyi Intézet (KEI) támogatta a rendezvényt. A Kispesti Ifjúsági Önkormányzat diákjai segítettek a lebonyolításban.

Az egészségmegőrzésről és a mozgásról szólt a nap
A képre kattintva galéria nyílik. (29 kép)

Kispest polgármestere arról beszélt megnyitójában, hogy a járvány után mindenki számára világossá vált, hogy mekkora kincs az egészség, mennyire fontos megóvása. Az önkormányzat az elmúlt években próbálta fejleszteni az egészségügyi ágazatot Kispesten, egyebek mellett sikerült létrehozni egy új, a fővárosban is egyedülálló diagnosztikai központot, és a jelentős pénzügyi nehézségek ellenére egy gyermekorvosi rendelő felújítására is futotta. Gajda Péter hangsúlyozta, az egészség megóvása érdekében nagyon fontos, hogy minél többet mozogjon az ember, ezért az elmúlt évek arról is szóltak, hogy bővült azoknak a lehetőségeknek a száma, amelyeket ingyenesen vehetnek igénybe a kispestiek. Ezért újult meg teljesen 2019-ben a Tichy Lajos Sportcentrum, és ezért kezdte el az önkormányzat azoknak a közterületi sportpályáknak a felújítását, például a Kós Károly téren vagy a központi játszótéren, amelyek szintén ingyenes lehetőséget nyújtanak az egészségmegőrző sportra, mozgásra. A beruházások tovább folytatódnak a jövőben – tette hozzá, megköszönve az egészségnap szervezőinek, és segítő önkénteseinek munkáját, a Kispesti Egészségügyi Intézet valamennyi dolgozójának pedig az együttműködést.

Kumin Marianna a KEI főigazgató-főorvosa köszöntőjében úgy fogalmazott, ahhoz, hogy egészséges nemzetté váljunk, már gyerekkorban el kell kezdeni a munkálkodást, több szinten, társadalmi összefogással. Az egészségügyi mutatók alapján nem állunk jó helyen az európai uniós listán, sereghajtók vagyunk. A várható élettartam az uniós átlagnál 5 évvel kevesebb, a lakosság több mint 60 százaléka túlsúlyos, több mint kétmillióan dohányoznak, 800 ezer alkoholista van Magyarországon, ezért van mit tenni.   

Azt mondta, ahhoz, hogy 2030-ra elérjük célt, mindenféle összefogás szükséges, nagyon kellenek az ilyen típusú rendezvények is, amelyek a mozgást, a helyes táplálkozást és a szűrés helyezik a fókuszba. Az intézetvezető főorvos külön kiemelte a szűrés fontosságát, azért, hogy az egészségügy ne csak a betegségügyről, a már kialakult betegségek orvoslásáról szóljon, mint ahogy többségében most történik, hanem a megelőzésről.

Magyar Krisztina főszervező, a KEI munkatársa lapunknak elmondta, a szakrendelő és az orvosok túlterheltsége, a betegek hosszú várakozási ideje, a zsúfoltság is motiválta, amikor a szűrővizsgálatokat és a dietetikai tanácsadást beillesztette a rendezvény programjába. Hozzátette: a mozgás is kicsit háttérbe szorult a járvány ideje alatt, ezért fontos célja volt az is, hogy a kispestiek, a fiatalok megismerhessék, milyen sportegyesületek, milyen mozgási és sportolási lehetőségek vannak a kerületben, hogy ezek is ösztönözzék őket, mozogjanak, sportoljanak, táplálkozzanak egészségesen.

A főszervező nem csupán a rendezvény háziasszonya volt, a megnyitók után a későbbiekben trambulinedzést bemutató Varga T. Erikával zenés bemelegítő edzéssel indította el a mozgásos és egészségügyi programokat.

A színpadon bemutatkoztak a Blero System Hip-Hop Tánciskola növendékei, a Pannónia iskola táncosai, a Unique TáncSport Egyesület versenytáncosai, volt kettlebell bemutató (Kispesti Golyósok) és alakformáló trambulinedzés. A Gym-Jam családi fitnesz és mozgásstúdíó edzéseikből (cross training, trx, street workout) adott ízelítőt, volt alakformáló bemutatóóra primefitedző segítségével, felvonultak a Kispesti Atlétikai Club cselgáncsozói és az OSSC kötélugrói, majd kezdő jógaóra zárta a programot.

A sportcentrum különböző pályáin atlétikai programok, futsall (Kispest SE), lábtenisz és teqball, röplabda (Kispest SE), strandkézilabda (Kispest Női Kézilabda Klub), tenisz, asztalitenisz (Kispest SE), sakk (Kispesti Sakk Szövetség) várták az érdeklődőket, akik ki is próbálhatták mind a színpadon, mind a pályákon látható összes sportot.

Az egészségügyi szűrőprogramok között vércukor- és vérnyomásmérést, bőrgyógyászati anyajegyvizsgálatot, szemészeti vizsgálatokat, dietetikai előadást és ingyenes számítógépes talpfelmérést találhattak az egészségnapra kilátogató kispestiek. A büfében természetes és növényi alapanyagokból készült italok és vegán ételek várták a vendégeket.