HÍREK  2022. május 11.      587
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kispesti kisgyermeknevelők Dániában

Negyedik napjukat töltik kispesti bölcsődei kisgyermeknevelők Dániában, Aarhusban azon a közös szakmai programon, amelyet 2020 óta a Villum Alapítvány támogat.

Kispesti kisgyermeknevelők Dániában
A képre kattintva galéria nyílik. (3 kép)

Mint arról már korábban beszámoltunk, a dán VIA University College (VIA) szakértői 2019 nyarán keresték fel Kispestet, hogy mintaprojektet szeretnének indítani Magyarországon azzal a céllal, hogy az általuk más európai országokban (Lengyelország, Románia) bevezetett programot Magyarországon is bemutassák, megvalósítsák. Az eddigi tapasztalatok szerint a szakmai program mindkét fél számára hasznos, hiszen jól látszik, hogy hasonló nevelési elvek mentén folyik a gondozás, nevelés, mint Dániában.

A hároméves program része a dán szakemberek kispesti, és magyar kisgyermeknevelők dániai tapasztalatcseréje, intézménylátogatása. Bár a pandémia miatt a program befejezése csúszik, és a csereutazások, szakmai találkozók is eltérő időpontban vannak, mint ahogy azt eredetileg tervezték, mindez nem veszélyezteti a projekt eredményes lebonyolítását.

Az elmúlt napokban a kispesti kisgyermeknevelők jártak olyan speciális intézményben, ahol a motorikus készségekre és érzékszervek fejlesztésére teszik a hangsúlyt, de jártak autista kisgyermekeket gondozását végző intézményben is, ahol pedig a játszótéri kapcsolatok hatását, a befogadás stratégiáit és az önmenedzselés lehetőségeit figyelhették meg. Voltak olyan szabadtéri foglalkozásokon is, ahol a szabadban való élet, tartózkodás, a természettel való találkozás volt a megfigyelési szempont.

Holnap még találkoznak azzal a dán designerrel , Søren Millinggel, aki tavaly októberben járt a Csillagfény bölcsődében, és ötleteivel segítette a bölcsőde udvarának, kertjének kicsit „dánosítását”. A dán szakember nem csupán „ötletelgetett” akkor, hanem az Alapítvány mintegy 12 millió forinttal támogatja is azt, hogy az elképzelések egy része megvalósulhasson. A Søren Milling által készített, a bölcsődében dolgozó kisgyermeknevelők ötleteit és kívánságait is tartalmazó vázlatok bemutatóján a szakember már az elején leszögezte, tetszett neki, amit látott a Csillagfény bölcsődében, elégedett volt az udvar meglévő elemeinek többségével, ezeket meg is tartotta saját tervében is. Fantáziáját szabadon engedve Søren Milling sok vizezési lehetőséget, hidacskákat, dombocskákat, kicsi kerékpárokkal való közlekedési lehetőséget is javasolt a területre.

Bár a dán és a magyar bölcsődei ellátás között sok a hasonlóság, szemléletében nem nagyon tér el a két ország bölcsődei gyakorlata, ám a gyakorlati megvalósításban óriási különbségek vannak, így hasznos a képzés minden foglalkozása – nyilatkozta korábban Aszódi-Sikter Éva, a Kispesti Egyesített Bölcsődék vezetője.

A dán szemlélet szerint minden esetben hagyni kell, hogy a gyermek önmaga lehessen, szabadon tehessen bármit a világ megismerése közben, hagyni kell akár leesni is. Dániában nem azt erősítik a gyermekekben, hogy valamit ne tegyenek meg a balesetveszély elkerülése miatt, hanem engedik, hogy próbálkozzon, ismerkedjenek a testi határaikkal és képességeikkel, és úgy alakítják ki az gyermekeket körülvevő környezetet, hogy az ösztönözze őket, de minimalizálja a balesetveszélyes helyzetek kialakulását. Ez a gyakorlat a magyar szakembereknek még kicsit ijesztő, mert sokkal inkább túlféltjük a gyermekeinket, mint ahogy az indokolt lenne, ezzel viszont sok esetben gátoljuk őket abban, hogy bátran kísérletezzenek, mozogjanak, önállósodjanak.