HÍREK  2022. május 27.      788
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Pozitív mérlegű az önkormányzat zárszámadása

Többek között az önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról, támogatási szerződések megkötéséről, az idei költségvetés módosításáról döntöttek ma a képviselők, valamint köszönetet mondtak Burány Sándornak, a kerület volt országgyűlési képviselőjének Kispestért végzett több évtizedes munkájáért.

Pozitív mérlegű az önkormányzat zárszámadása
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

A testületi ülés elején Gajda Péter polgármester a város vezetése, a képviselő-testület, a polgármesteri hivatal munkatársai és a kispestiek nevében is megköszönte Burány Sándor volt miniszter, államtitkár, országgyűlési képviselő a kerületért, a kispestiek érdekében 1994 óta végzett munkáját, és a kispesti festőművész, Skoda Éva alkotását adta át emlékképpen.
Számtalan kiváló szakemberrel, itt élő kispestivel ismerkedhettem meg az elmúlt 28 év alatt a közös munka során. Kívánom, hogy vigyétek sikerre Kispest ügyeit, mert ez egy olyan város, amely megérdemli, hogy vigyázzatok rá – mondta az elköszönő Burány Sándor.

Elfogadta a képviselő-testület azt az önkormányzati szándékot, hogy a Szegfű utca 10. szám alatt lévő ingatlant, amelyben jelenleg a Jerikó Keresztény Humán Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola működik, köznevelési feladatok ellátására a Baptista Szeretetszolgálatnak adja át működtetésre. Az átadás részleteiről, a kötelezettségvállalásokról, az épület felújításáról és más részletekről később dönt az önkormányzat és a Baptista Szeretetszolgálat. Ezzel a döntéssel elsősorban most egy vagyongazdálkodási problémát próbál megoldani az önkormányzat, amely az itt tanuló gyerekek érdekeit szolgálja, akik így folytatni, illetve befejezni tudják a megkezdett tanulmányaikat – mondta Gajda Péter polgármester.

A Jerikó fenntartási gondjai nem új keletűek, hiszen évek alatt halmozódott fel az a tartozás, amelyet a jelenleg működtető egyház már nem tud kezelni, csak a covid-járvány „jegelte” a problémát és a megoldáskeresést. A most elfogadott javaslatban a Baptista Szeretetszolgálat önállóan veszi át az intézményt, az itt tanulókat és az itt tanítókat. Az idő azért sürget, mert június elejéig nyilatkozniuk kell mind a gyerekeknek, mind a pedagógusoknak a maradás szándékról, vagy a távozásról. Az épület jelenlegi állapota komoly feladatot ad majd az új fenntartónak, de mindent el kell követni, hogy ez az iskolatípus, ahol tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek is tanulnak, fennmaradjon. Ezért a szeretetszolgálat munkatársai hamarosan találkoznak majd a szülőkkel is, ahol megbeszélik az elképzeléseket – egészítették ki a polgármestert a vitában Varga Attila és Vinczek György alpolgármesterek.

Elfogadta a képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról szóló rendeletet és a Magyar Állam Kincsár a kerület szabályszerű gazdálkodásáról, működéséről szóló ellenőrzési jelentést, amely problémát nem tárt föl, de megbízható és valós képet mutatott ezzel kapcsolatban. A napirend kapcsán Gajda Péter polgármester ismét elmondta: túléltük a tavalyi évet, a csődöt is elkerültük, pedig sokkal rosszabbra számítottunk. A lehetőségeinkhez mérten, a látszólagosan magas pénzmaradvány ellenére most is szigorú gazdálkodásra készülünk, és reméljük, hogy lassan sikerül visszahozni azokat a nem kötelező feladatvállalásokat, szolgáltatásokat, amelyeket a kispestiek megszoktak, vagy jogosan elvárnak tőlünk, és hamarosan a korábban tervezett fejlesztési elképzeléseinket is sikerül megvalósítani. A látszólag magas tavalyi évi pénzmaradvány a szigorú gazdálkodás mellett köszönhető annak is, hogy az elmaradt programokból, rendezvényekből adódó megtakarítások mellett a vártnál több folyt be iparűzési adóból és a központi költségvetésből. Ezeket a tavalyi költségvetés készítésekor még nem lehetett látni, tudni, a kormányzati kompenzáció pedig jóval később érkezett – válaszolta kormánypárti képviselők kérdésére a polgármester, akik azt firtatták, hogy miért „riogatta” a városvezetés csőddel, komoly kormányzati elvonásokkal a közvéleményt.  

Az előterjesztés szerint az önkormányzat kasszájában a tavalyi évről maradt több mint 2 milliárd forint, amelynek felhasználása az alábbiak szerint történik: 1 milliárd 250 millió forint bekerült a 2022. évi költségvetésbe tartalékként, míg a fennmaradó 777 millió 511 ezer forint pénzmaradványból 10 millió forintot kap a Közpark Kft. az előző évi veszteségének finanszírozására; a Kispesti Uszodának eddig elutalatlan támogatásra 2 millió 400 ezer forint jut; 20 millió forint kerül majd parkolóépítésre, ezen kívül parkfelújításra, -fejlesztésre 20 millió forint, pályázati önrész finanszírozásra 160 millió forint, a várható energiaárak kompenzálására működési tartalékba megy 365 millió 111 ezer forint, míg fejlesztési tartalékba 200 millió forint.

Elfogadták a képviselők az önkormányzati költségvetési szervek és intézmények (polgármesteri hivatal, gazdasági iroda, Kispesti Rendészeti Központ) 2021. évi belső ellenőrzési beszámolóit, és a belső ellenőrzés által tett változtatási javaslatokat. Ehhez kapcsolódóan a képviselők elfogadták a felülvizsgált, aktualizált, a 2022-2024. évekre vonatkozó Stratégiai Ellenőrzési Tervét.

A képviselők engedélyezték, hogy a tartós óvodapedagógus-hiány enyhítésére a betöltetlen óvodapedagógusi státuszt pedagógiai asszisztenssel tölthessék be a Kispesti Tarka-barka Óvodában egy évig. Az óvodában 11 óvodapedagógus álláshelyből az általános óvodapedagógus-hiánynak köszönhetően 2 álláshely hosszú ideje betöltetlen.

Döntött a testület arról, hogy az Országos Mentőszolgálat Alapítvánnyal támogatási szerződést köt, amelynek keretében, Dódity Gabriella képviselő javaslatára 3 millió forint értében hozzájárul a „Lucas” mellkas-kompressziós gép beszerzéséhez Kispesti Mentőállomás részére.

A „Misszió Alapítvány” – „Micva Ház” – „Jótett” elnevezésű szervezet 2022. évi támogatási szerződését az eredeti 500 ezer forint helyett, Fekete László képviselő javaslatára, 1,2 millió forintra emelték a képviselők, mivel az alapítvány az elmúlt időszakban a hajléktalanellátáson kívül oroszlánrészt vállalt az ukrán menekültek ellátásban is.

Döntöttek arról is, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltsége 2022-ben 1 millió 760 ezer forint összegű vissza nem térítendő támogatást kapjon, amelyet az Országos Munkavédelmi Képző- és Továbbképző Kft. által megrendezésre kerülő alpintechnikai képzésen 5 tűzoltó részvételére fordítanak majd.

Módosították az önkormányzat és a Kispest Városfejlesztési és Üzemeltetési Kft.-vel kötött együttműködési keretmegállapodást is, ennek értelmében, a jelentősen megnövekedett költségek miatt a korábbi havi 750 ezer forint+áfa keretösszeg bruttó 1 millió 270 ezer forintra módosult.