HÍREK  2022. május 31.      562
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ünnepelt a nyugdíjas szervezet

A járvány miatt tavaly nem tudták megünnepelni megalakulásuk 30. évfordulóját a Kispesti Nyugdíjasok Szociális és Érdekvédelmi Egyesülete (KINYE) tagjai. Hétfőn pótolták az elmaradt rendezvényt, amelyen Kispest vezetői mellett Arató Gergely országgyűlési képviselő is jelen volt. Az ünnepségen az Erkel iskola diákjai adtak műsort.

Ünnepelt a nyugdíjas szervezet
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

Gajda Péter polgármester köszöntőjében arról beszélt, fontos, hogy az egyesület hatékonyan működjön, hogy a tagok által megfogalmazott javaslatok, akár kritikák is, eljussanak az kerület vezetőihez, mert így még hatékonyabban lehet az idősek számára is tovább fejleszteni a kerületet, a szolgáltatásokat. Beszél arról is, hogy hamarosan működni kezd az egynapos sebészet a Kispesti Egészségügyi Intézetben, amellyel szintén hozzá tud járulni az önkormányzat ahhoz, hogy az itt élő idősek és fiatalok egészségügyi ellátása magasabb szintre emelkedjen.

Az egyesület elnöke az ünnepi közgyűlésen a szervezet történetét és céljait ismertette a megjelentekkel. A KINYE 1991. szeptember 25-én tartotta alakuló közgyűlést az akkori Gábor Andor utca 42.-ben (volt Hazafias Népfront székháza). Alakuláskor 1600 taggal indultak, mert a méltányossági nyugdíjemelést a KINYE-n keresztül lehetett kérni. Mára 158-ra csökkent a létszám. A KINYE pártoktól független, politikai tevékenységet nem folytató és felekezeti hovatartozástól független szervezet. Tagja lehet minden kispesti nyugdíjas, aki elfogadja az egyesület szervezeti és működési szabályzatát. A KINYE célja, hogy képviselje a kispesti nyugdíjasokat, elősegítse érdekvédelmüket és javítson szociális körülményeiken. A hozzá fordulóknak díjtalan jogi, egészségügyi és szociális tanácsadást is nyújt az egyesület. Az idő hasznos eltöltése érdekében kirándulásokat, kézimunkaszakkört, torna-, és kártyaklubot, valamint zenés-műsoros programokat tartanak a Templom tér 8. alatti Civil Házban, ahova 2021-ben költöztek. A KINYE tagjai rendszeresen részt vesznek az önkormányzat és más kerületi civil szervezetek által szervezett programokon, közösségi és sporteseményeken.