HÍREK  2022. június 11.      486
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kettős ünnep a Mézeskalács óvodában

A Kelet utcai intézmény 50., a Beszterce utcai épület 40. születésnapját ünnepelte a Kispesti Mézeskalács Művészeti Modell Óvoda pénteken a Kelet utcában. A hagyományos Pünkösdölő idén egybeesett a Kelet utcai óvoda születésnapjával. A csoportok műsorral, a szülők enni-innivalóval készültek. Az ünnepség után kézműves foglalkozások, ügyességi játékok várták a gyerekeket, és bemutatkoztak a tehetségműhelyek is.

Kettős ünnep a Mézeskalács óvodában
A képre kattintva galéria nyílik. (25 kép)

Köszöntőjében Vilonya Ágnes óvodavezető felidézte az elmúlt félszáz év fontosabb pillanatait, a nyitást, a Beszterce utcai épület birtokbavételét 40 évvel ezelőtt, megemlékezett az első két vezetőről, Pintér Józsefné Lenke néniről és Kothencz Terike néniről, akik „most a felhők mögül küldik felénk szerető mosolyukat.”

Külön szólt a harmadik vezetőről, Kapuszta Lászlóné Nati néniről, „aki már többször próbált elmenni tőlünk, új utakon járni, de mindig visszatér hozzánk, és töretlen lelkesedéssel, fáradhatatlanul neveli a hozzánk járó gyermekeket, és segíti a kollégáit.” Elmondta, az ő érdeme, hogy a kilencvenes évek végén a helyi pedagógiai program megírásakor Nagy Jenőné „Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel” című programját választotta az óvoda, és elindult azon a kemény munkával járó, de sikereket és elismerést hozó úton, melyen ma is halad.

Arról is beszélt, hogy az ezredfordulótól 15 évig a negyedik előd, Juhász Sándorné vezetésével mélyítették tudásukat a program megvalósítása során. A vezetők elköteleződésének és a mindenkori munkatársak lelkiismeretes munkájának köszönhetően 2008-ban megkapták a modell óvodai címet. A tehetséggondozásban a kezdetektől, 2010-től részt vesznek, 2019-ben már harmadik alkalommal nyerték el a Kiválóan Akkreditált Tehetségpont címet, amellyel a fővárosban összesen hét óvoda büszkélkedhet.

Vilonya Ágnes kiemelte a szülők segítségét és az önkormányzat támogatását: „Az öt évtized alatt sokat fejlődött változott óvodánk épülete is kívül-belül. A szülők mindig támogattak minket, segítségükkel szépítettük a csoportszobákat, udvarainkat. A fenntartónk is igyekezett megóvni óvodánk épületeinek állagát, mindig meghallgatta kéréseinket, és a lehetőségekhez mérten minden évben történt változás, újítás, amit hálásan köszönünk!”
Elmondta, a születésnapra is ajándékot kaptak a fenntartótól: „az omladozó kisházunkból – ha nem is kacsalábon forgó – de csodás kis palota lesz, megújult a babaházak teteje, kikerültek az elhasználódott padok, asztalok.” És egy napvitorlát is kaptak a homokozó fölé, amit a nyár folyamán szerelnek majd fel.

Büszke vagyok arra, hogy a 14 éve művészeti modell óvodaként működő intézmény óriási sikereket ér el, tehetségpontként dolgozik – fogalmazott Vinczek György alpolgármester. Elmondta, a kerületi óvodák közül a Mézeskalács az egyik legkedveltebb, míg mások komoly létszámgondokkal küzdenek, hiszen egyre kevesebb gyerek van Kispesten, addig ide nehéz bekerülni. Ez köszönhető a kiváló pedagógiai programnak, és minden itt dolgozónak. Végezetül bemutatott egy 50 évvel ezelőtti Esti Hírlap-cikket az óvoda megnyitásáról, amelyet át is nyújtott az óvodavezetőnek. Azt ígérte az alpolgármester, hogy az önkormányzat a jövőben is minden feltételt biztosít az óvodának, hogy továbbra is színvonalas munkát végezhessenek.