HÍREK  2022. augusztus 20.      575
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A nemzeti ünnepen

Az esőben a Kispesti Kaszinó adott otthont az államalapítás tiszteletére rendezett kispesti ünnepségnek. A rendezvényen Udvarhelyi Boglárka énekművész és Kautzky Armand színművész lépett fel.

A nemzeti ünnepen
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Ünnepi beszédében Arató Gergely országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy mit mutatott meg, mit erősített föl számára a Szent István-i örökségből az előző év. „Ha valamikor, akkor ma minden korábbinál jobban értjük, hogy az államférfit az ország sorsáról hozott döntések, választások erősítik meg a nemzet emlékezetében. Géza és Szent István legfontosabb választása a nyugat választása volt, a nyugat választása a keleti múlttal és a bizánci ortodoxiával szemben. Amikor István a pápától kért koronát, akkor nemcsak vallást választott, hanem a zsidó-keresztény kultúra nyugati ágát. Az ország sorsát örökre nyugathoz kötötte. Soha az elmúlt évtizedekben nem volt világos, hogy mennyire fontos ez a választás. A szomszédunkban dúló háború, az Ukrajna elleni orosz agresszió újra világossá tette és megmutatta, hogy a nyugat és a kelet közötti választás az a béke és a háború, a szabadság és a rabság, a nemzet élete és a halála közötti választás. Ebben a régióban, ebben a térségben a kompokat lebombázzák. Magyarország helye a nyugati parton van, s az a dolgunk, hogy folytatva a Szent István-i örökséget ott tartsuk az országot, ott tartsuk a nemzetet, ahová igazán tartozik.”

Úgy fogalmazott, hogy az akkor hozott döntések megértéséhez István király fiához, Imre herceghez írott intelmei nyújtanak segítséget: „Kell, hogy a királyt kegyesség s irgalmasság díszítse, de a többi erény is hassa át és ékesítse. Mert ha a királyt istentelenség és kegyetlenség szennyezi, hiába tart igényt a király névre, zsarnoknak kell nevezni. Ennek okából hát, szerelmetes fiam, szívem édessége, sarjam jövő reménysége, kérlek, megparancsolom, hogy mindenütt és mindenekben a szeretetre támaszkodva ne csak atyafiságodhoz és a rokonságodhoz, vagy a főemberekhez, avagy a gazdagokhoz, a szomszédhoz és az itt lakóhoz légy kegyes, hanem még a külföldiekhez is, sőt mindenkihez, aki hozzád járul.”

Az országgyűlési képviselő szerint az elmúlt év, évtized legfelemelőbb pillanata volt a nemzet életében, amikor a háború elől Magyarországra menekülő emberek megsegítésére és támogatására összefogott az ország. „Megmozdult Kispest is. Az önkormányzat, az állami szervezetek, a Kispesti Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat, az egyházak, a civil szervezetek, a polgárok mindannyian segíteni akartak és segítettek. Olyan pillanata volt ez a magyar történelemnek, amelyre azt hiszem, hogy mindannyian egyrészt büszkék lehetünk, és azt kívánhatjuk, hogy még több ilyen pillanat legyen, még több olyan pillanat, ami a nemzet és a szűkebb közöség, a város legjobb arcát, legjobb ösztöneit, a szeretetet, az egymáshoz fordulást, az egymásra való odafigyelést mutatja meg. És attól tartok, hogy az irgalomra, a szeretetre, az egymásra való odafigyelésre a következő évben is szükség lesz, mert kegyetlen lesz az előttünk álló tél. Oda kell, hát figyelünk minden embertársunkra, minden polgárra! Oda kell fordulnunk különösen a szegényekhez, a gyámolításra szorulókhoz, a kiszolgáltatott embertársainkhoz! Mindannyiunk dolga, hogy az előttünk álló nehézségeken közösen segítsük át egymást, a kispesti közösséget és az ország közösségét” – hangsúlyozta.

Beszéde végén újra az Intelmekből idézett Arató Gergely: „Légy türelmes mindenekhez, nemcsak a hatalmasokhoz, hanem azokhoz, akik nem férnek a hatalomhoz. Azután légy erős, nehogy a szerencse túlságosan felvessen, vagy a balsors letaszítson. Légy alázatos is, hogy Isten felmagasztaljon most és a jövőben. Légy majd mértékletes, hogy mértéken túl senkit se büntess vagy kárhoztass. Légy szelíd, hogy sohase harcolj az igazság ellen. Légy becsületes, hogy szándékosan soha senkit gyalázattal ne illess.”

A nemzeti ünnepen
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

Az ünnepség zárásaként az önkormányzat képviseletében Vinczek György alpolgármester és Arató Gergely hajtott fejet Szent István tavaly felállított szobra előtt. Az államalapító királyra emlékeztek a DK, a Fidesz, a Jobbik, a KDNP, az MSZP és a Párbeszéd kispesti szervezetei, a Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia és a 301-es Kazinczy Cserkészcsapat, a Budapest-Kispest Központi Református Egyházközség és az Ady Endre Református Iskola, valamint a Szőlőskert Református Óvoda, a Kispesti Evangélikus Gyülekezet, a GESZ, a Kispesti Kertbarát Klub, a Kispesti Eötvös József Általános Iskola, a Kispesti Nyugdíjasok Szociális és Érdekvédelmi Egyesülete (KINYE), a Kispesti Véradók Egyesülete és a Nyugdíjas Pedagógusok Egyesülete Kispest.