HÍREK  2022. szeptember 21.      489
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Egészségügyi szűrésekkel várták nyugdíjasokat

Kispest Önkormányzata támogatásával, a KMO Művelődési Központ és Könyvtár, valamint a Kispesti Egészségügyi Intézet társszervezésében Nyugdíjas Egészségnapot tartottak az Alzheimer világnapon (szeptember 21.) a KMO-ban.

Egészségügyi szűrésekkel várták nyugdíjasokat
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Második alkalommal tartjuk meg ezt az egészségügyi programot az idősebb korosztálynak. Tavaly azt tapasztaltuk, hogy nagy volt az érdeklődés a program iránt. Nem csoda, hiszen itt és most olyan vizsgálatokat is azonnal elvégeztethettek az idősek, amelyekre akár heteket is kell néha várni. Külön öröm, hogy ez alkalommal vendégül láthatjuk a KMO-ban a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat családokat támogató rendezvényét, az Alzheimer Cafét is – mondta Gábor Ilona, a KMO igazgatója.

Balázs Piroska, a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat vezetője, a Kispesti Alzheimer Café programsorozat kerületi létrehozója kérdésünkre elmondta: a Sopronban és Mosonmagyaróváron megalakult csoportok után Kispesten 2018-ban tartottak először Alzheimer Cafét a demenciával élő személyek és hozzátartozóik részére azért, hogy a szakemberek találkozók keretében nyújtsanak segítséget az érintetteknek a betegség elfogadásában, napi kezelésében, az ezzel való együttélésben. Az elmúlt évek alatt több mint 400 résztvevője volt ezeknek a családias programoknak, de sajnos tavaly a járvány miatt nem tudtak találkozókat szervezni.

Kötél Máriától, Kispesti Egészségügyi Intézet intézetvezető főnővérétől megtudtuk, hogy a program során az érdeklődő és regisztrált idősek, ha akartak, akár valamennyi szűrésen, vizsgálaton (melanóma és demencia szűrés, osteoporosis-vizsgálaton, vérnyomás- és vércukorszint-mérésen, boka-, karindex-mérésen, EKG-vizsgálaton, dietetikai tanácsadáson és élménytornán) részt vehettek. A délelőtt folyamán, ahol csaknem hatvanan regisztráltak a vizsgálatokra, a boka-, karindex-mérésen, valamint az EKG-vizsgálatok voltak a legnépszerűbbek. Ha valakinél a vizsgálat, a szűrés során eltérést tapasztaltak, amelyre tavaly és idén is volt néhány példa, továbbküldik egyéb szakvizsgálatokra.

Sokan várták a résztvevők közül az előadót a Kispesti Alzheimer Caféra, hiszen „Idős embert gondozol? Magadnak is tartozol.” címmel ugyancsak közérdekű témáról hallgathattak előadást az időseket gondozó hozzátartozók mentális egyensúlyának támogatásáról Czernyné Szabó Anitától, idősügyi interaktív életút-tanácsadótól.

A szakember szerint jelenleg 400-500 ezer idős szorul családja vagy a szociális rendszer állandó gondozására, ami az idő múlásával, az életkor növekedésével az elkövetkező időszakban akár meg is négyszereződhet. Ezt a terhet már nem képes ellátni az állami szociális rendszer, magánellátásra sokaknak nem telik, így egyre több feladat hárul a családokra, azon belül is a nőkre, akik általában ezt a feladatot vállalják.  

Sajnos ennek a munkának a társadalmi elfogadása és megbecsülése nagyon csekély, nem érték a szeretetből fakadó idősgondozás, ezért is indították el szemléletformáló mozgalmukat. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet az idősgondozással együtt járó nehézségekre, csapdahelyzetekre, hiszen adni csak az tud, akinek megfelelő erőforrásai vannak, azaz az időseket gondozóknak minden esetben oda kell figyelniük saját jól létükre, a minőségi „énidő” biztosítására is! Czernyné Szabó Anita előadása során felsorolt néhány élethelyzetet, amivel az idősgondozó családtagnak pluszban is meg kell küzdenie. Ezek között szerepelt az információhiánnyal együtt járó tanácstalanság, az ápolói ismeretek hiánya, a munkaerőpiacról való állandó vagy ideiglenes kiesés, a korábbi környezettől való elszigetelődés, majd elmagányosodás, a feladat monotonitásából adódó kiégés, és ennek utolsó fázisa, a depresszió. Mivel ez a probléma főként az 50-55 év feletti korosztályt érinti, ahol az időseket gondozók még gyerekeik útra indításával is sokat törődnek, ezt a generációt „szendvicsgenerációnak” is nevezik, hiszen két helyen is helyt kéne állni – tette hozzá.

Az előadás után a résztvevők megnézhették Gyimesi Domonkos Ma még nem című rövidfilmjét a demenciáról.

Jól illeszkedett az egészségnap programjában az a Szenior örömtánc foglalkozás és Fitality line dance bemutató, amelyet Derékné Laza Judith oktató vezetett, hiszen a szenior örömtánc kimondottan az idősebb korosztály (50+) részére kifejlesztett mozgásforma, ahol nincs szükség partnerre, sem előzetes tánctudásra. Az egyszerű koreográfiákat kell megjegyezni, így agytorna is egyben. A Fitality line dance pedig egy rendkívül szórakoztató sporttevékenysége 40 éven felüli korosztálynak, akik még nem találták meg a számukra ideális mozgásformát. A tánc javítja a tartást, átmozgatja a teljes testet.

Ezen kívül a nap vége felé volt még Meridián-tornabemutató Dr. Szamosi Katalin természetgyógyásszal.