HÍREK  2022. szeptember 29.      603
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szórakoztató műsorral köszöntötték a kispesti időseket

Tizenharmadik alkalommal tartott közös ünnepséget Kispest Önkormányzata és a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat az idősek világnapja alkalmából szerda délután. A KMO Művelődési Központ színháztermében tartott rendezvényen a Tiszta kabaré, avagy a Rádiókabaré gyöngyszemei című szórakoztató műsort adták elő a kabarétársulat szereplői: Nyertes Zsuzsa, Tunyogi Bernadett, Bodrogi Attila, Gyurity István. A konferanszié a kabarészerző Kövesdi Miklós volt.

 

Szórakoztató műsorral köszöntötték a kispesti időseket
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

A mai eseményre, mint minden évben ilyenkor az idősek világnapjához (október 1.) közeledve, meghívást kaptak a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat ellátottjai, a kerületben élő nyugdíjasokat összetartó civil szervezetek képviselői és a képviselő-testület tagjai – mondta ünnepi köszöntőjében Balázs Piroska, a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat intézményvezetője, aki tájékoztatásul elmondta, hogy a szolgálat négy szakmai egységében 600-700 rászorult folyamatos gondozását és ellátását végzik. Balázs Piroska kitért arra is, hogy Kispest lakossága rohamosan öregszik, ami egyfelől öröm, hiszen a kispesti öregek is sokáig élnek, de komoly nehézséget ró a családokra és a szociális ellátórendszerre. Csökkenő lélekszám mellett a népesség 27 százaléka már 60 év feletti, és folyamatosan nő a 90. életévüket betöltöttek száma is, jelenleg 60-an élték már meg ezt a szép életkort.

Arató Gergely, Kispest-Kőbánya országgyűlési képviselője beszédében köszönetet mondott Kispest idős polgárainak azért az áldozatos munkáért, amelyet eddigi életük során vállaltak a közösségért, a „mi generációnkért”. Bár ez a nap a köszöneté, újra meg újra elmondjuk, milyen hálásak vagyunk azért, amit tettek, és amit még ma is tesznek, ahogyan odafigyeltek és odafigyelnek a fiatalokra. De a köszönet csak üres szó marad mindaddig, ha nem jár vele a gondoskodás. Ezen a télen élet-halál kérdés lesz, hogy figyelnek-e egymásra a kispestiek, korosztálytól függetlenül, de különösen az idősekre, gondoskodik-e az önkormányzat a bajba jutottakról. Most még az eddigieknél is jobban kell figyelni másokra, egymásra – hangsúlyozta. Öröm egy olyan város országgyűlési képviselőjének lenni, ahol mind az önkormányzat, mind pedig a helyi civil szervezetek aktívan részt vesznek az idősek mindennapjainak jobbá tételében, szervezésében – mondta Arató Gergely.

Az Idősek világnapján hagyomány, hogy ezen az ünnepségen köszönti legidősebb ellátottjait a szolgálat. Idén a 97 éves Kenesei Kálmánnét és a 101 éves dr. Kováts Miklóst köszöntötték, akik egészségi állapotukra való tekintettel az ünnepségen nem tudtak részt venni, de Vinczek György alpolgármester egy későbbi időpontban otthonukban köszönti majd őket.

Az ENSZ először 1991-ben rendezte meg az „idősek világnapját” azért, hogy középpontba helyezzék a méltóságteljes öregkort, foglalkozzanak az időskor kérdéseivel és azért, hogy az idős embereket visszairányítsák a közösségi életbe, sokszor a munka világába, a gazdaság körforgásába. Az elmúlt 2 év különösen nehéz volt a korosztály számára, és új kérdéseket is felvetett, feladatokat is előhívott a világ minden országában.