HÍREK  2022. október 13.      515
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Kiváló teljesítmény a katasztrófavédelmi gyakorlaton

Sikeresen zárult az önkormányzat külső védelmi tervének idei gyakorlata csütörtökön.

Kiváló teljesítmény a katasztrófavédelmi gyakorlaton
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

A keddi felkészítőn és az azt követő csütörtöki gyakorlaton a IX. kerületi Illatos úti Vinyl Kft. telephelyén bekövetkezett esetleges vegyi balesetre – klór került a szabadba – reagáltak a szakembereknek. A felkészítés és gyakorlat célja a vészhelyzeti kezelési képesség fejlesztése, az eszközök alkalmazásának begyakorlása, a feladatok időbeli megvalósíthatóságának, az infokommunikációs eszközök használatának vizsgálata, az ismeretek gyakorlati alkalmazása, a lakosságvédelemmel, személymentéssel, rendészeti feladatokkal összefüggő feladatok, a mentésre kijelölt szervezetek együttműködésének gyakorlása volt.

A keddi felkészítőn jelen volt Balogh Dániel, a Vinyl Kft. telepvezető-helyettesi is, aki bemutatta a cég tevékenységét és a biztonsági rendszereket is. Tóth József tű. ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltségének pv. felügyelője arról az augusztusi esetről számolt be, amikor a csővezeték meghibásodása miatt minimális klórgáz jutott ki a levegőbe, a probléma ugyan gyorsan megszűnt, de jellemző az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság MoLaRi vegyi monitoring- és lakossági riasztórendszerének pontosságára, hogy az előbb jelzett, mint a cég saját rendszere.

A csütörtöki gyakorlaton a Kispesti Operatív Törzs tagjain kívül a Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a XIX. Kerületi Rendőrkapitányság, a XIX. Kerületi Hivatásos Tűzoltóság, a Nemzeti Népegészségügyi Intézet, a Magyar Vöröskereszt, a kerületi Helyi Védelmi Bizottság munkatársai, valamint a Polgármesteri Hivatal irodáinak munkacsoportjai (egészségügyi, műszaki, lakosságvédelmi, infokommunikációs, logisztikai, kommunikációs) vettek részt. Mindenki a helyi polgári védelmi törzs vezetője, Vinczek György alpolgármester irányításával végezte feladatát. Segítője Dr. Csatári Bálint közbiztonsági referens, a polgári védelmi törzs helyettes vezetője volt. A gyakorlat során a munkacsoportok a képzeletbeli riasztás után elmondták, kinek, milyen feladata van az eseménnyel kapcsolatban.

Fontos tudni, hogy vegyi baleset esetén az esetleges klórgázkiáramlás során meghatározott 400 méter sugarú kimenekítési zóna nem érinti Kispestet. Az 1.175 méter sugarú körben meghatározott tájékoztatási zóna viszont érinti Wekerletelep sarkát. Ebben a zónában ilyen esetben elzárkózást kell elrendelni, az utcán tartózkodó, nem helyi lakosokat fel kell szólítani a terület elhagyására. A lakosságot a rendelkezésre álló kommunikációs csatornák segítségével folyamatosan tájékoztatni kell a bekövetkezett eseményről és a továbbiakban esetlegesen életbe lépő védelmi intézkedésekről – mondta el lapunknak Vinczek György.

A katasztrófavédelem részéről Dr. Bakos Gyula tű. ezredes, a Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Tóth József tű. ezredes, Tordai László Tű. alezredes, kerületi tűzoltóparancsnok, a helyi védelmi bizottság katasztrófavédelmi elnök-helyettese és Rehák Zsolt tű. Százados XIX. kerületi katasztrófavédelmi megbízott figyelte a gyakorlatot. Az ellenőrök, Csepregi Péter tű. ezredes, fővárosi polgári védelmi főfelügyelő és Borsos József ezredes, a fővárosi Védelmi Bizottság titkára minősítése szerint az önkormányzat ezúttal is kiválóan teljesítette a gyakorlatot.