HÍREK  2022. október 23.      593
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Főhajtás a szabadságharcos és hétköznapi hősök előtt

Kispest vezetői, ’56-os kispesti szabadságharcosok, önkormányzati képviselők, pártok, egyházak, civil szervezetek és intézmények képviselői emlékeztek a 66 évvel ezelőtti forradalomra az Ötvenhatosok terén emelt emlékmű és a Templom téri kopjafa előtt ma délelőtt. A tavasszal elhunyt szabadságharcos, Jancsovics János emlékének is szólt a főhajtás. Az ünnepségen Pelsőczy László színművész adott műsort.

Főhajtás a szabadságharcos és hétköznapi hősök előtt
A képre kattintva galéria nyílik. (30 kép)

Az ünnepség szónoka, Dr. Hiller István országgyűlési képviselő a közösségi ünnep fontosságáról, a hősök emlékezetéről és a hétköznapi életről beszélt: „Voltak, akik bátorságból, jövőformálási szándékból, szabadságért, elnyomás ellen tettek. A többség persze élt, próbálta élni a hétköznapi életét. Politikában az a legszörnyűbb, amikor a hétköznapi életet nem hagyja élni. Amikor már nem készül el az ebéd, pedig a hozzávalókat előző nap megvették. Amikor elkészült az ebéd, de már nem volt, ki elfogyassza, mert nem jött haza, akinek főzték. És felelevenednek azok a pillanatok is, amikor nem csak ételt, hanem konyhát, hálószobát és ruhákat hagytak ott ezrek és tízezrek, akkor nem is reménykedve, csak egyszerűen az elviselhetetlent elutasítva elhagyták a hálószobát, a konyhát, a ruhásszekrényt és az itteni életüket. Őrájuk, a hétköznapiakra is emlékezni kell, miközben ki kell fejezni a tiszteletet azok előtt, akik értették az adott pillanatban a szabadság megteremtésének vágyát és a közösségnek azt az akaratát, hogy ez meglegyen. Túl sokszor kellett ennek a nemzetnek szabadságharcot vívni. Túl sok bankjegyünkön vannak olyan hőseink, akik a haza elhagyására kényszerültek. De a gondolkodásba és a szívekbe, a nemzet egészének gondolkodásába és a közösségeibe, így a mi kerületünk, Kispest gondolkodásába, lelkébe és szívébe ott vannak ezek a tettek, az emberek, és úgy, mint mi a hétköznapiak. Ezért 1956. október 23-ára emlékezve, azokra, akiknek volt bátorságuk és akaratuk szembeszállni zsarnoksággal, és azokra, akik csak a hétköznapi életükkel segítették és akarták ennek az országnak a békéjét és szabadságát, illő és tisztességes dolog fejet hajtani” – fogalmazott.

Az ünnepség végén az önkormányzat vezetői, a pártok, az egyházak, az intézmények és a civil szervezetek képviselői helyezték el virágaikat az emlékmű előtt. Az önkormányzat képviseletében Gajda Péter polgármester, Vinczek György, Kertész Csaba, Varga Attila alpolgármesterek és Dr. Benedek-Szabó Andrea aljegyző koszorúzott. Koszorút helyezett el az emlékmű talapzatán Dr. Hiller István országgyűlési képviselő, az 56-os Veteránok egyesülete és a Magyar Szabadságharcos Világszövetség Egyesülete, a DK kispesti szervezete, a Jobbik kispesti szervezete, a Momentum helyi szervezete, az MSZP kispesti szervezete, a Párbeszéd kispesti szervezete, a Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia és a 301-es Kazinczy Ferenc Cserkészcsapat, a BKIK XIX. kerületi tagcsoportja, a Gazdasági Ellátóm Szervezet, a Kispesti Ifjúsági Önkormányzat, a Kispesti Véradók Egyesülete, a Kispesti Kertbarát Klub, a Kispesti Nyugdíjasok és Mozgássérültek Klubja, a Kispesti Nyugdíjasok Szociális és Érdekvédelmi Egyesülete – KINYE, a Nyugdíjas Pedagógusok Egyesülete Kispest, a Romák Felzárkóztatásáért Egyesület, a Karácsony Sándor Rózsatéri Református Általános Iskola és Óvoda, valamint a Reménység Katolikus Általános Iskola és Óvoda.

Az önkormányzati megemlékezés csendes virágelhelyezéssel ért véget a Templom téri kopjafánál.