HÍREK  2022. október 29.      565
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Búcsú a régi 99-es busztól

Új, alacsonypadlós buszokkal váltják ki az eddigi, régi típusú járműveket a 99-es autóbusz vonalán is. A pénteki buszbúcsúztatón a Kós téren részt vett Karácsony Gergely főpolgármester, valamint a 99-es busz vonalán lévő kerületek polgármesterei, Pikó András, a VIII. kerület és Gajda Péter, Kispest polgármestere.

 

Búcsú a régi 99-es busztól
A képre kattintva galéria nyílik. (6 kép)

Mostantól végleg a garázsban maradnak a 99-es vonalán, a Blaha Lujza tér és Pesterzsébet között eddig közlekedő Ikarus 260, még „magaspadlós”, BKV-autóbuszok. A fejlesztés annak köszönhetően valósul meg, hogy a főváros nehéz anyagi helyzete ellenére folyamatosan zajlik a budapesti járműpark fiatalítása, a közeljövőben 135 új alacsony padlós, korszerű busz érkezik a BKV Zrt.-hez.

„A 99-es vonalon is hosszú éveken át szolgáló Ikarus 260-as típusú autóbuszok a hetvenes évek óta szolgálják a budapestiek kényelmét. A járműtípus évtizedeken keresztül volt meghatározó szereplője a fővárosi utcaképnek, mára azonban eljárt az idő felettük, és hamarosan csak nosztalgiajáratokon találkozhatunk a típussal. A hazai gyártású buszok annyira sikeres voltak, hogy nemcsak Magyarországon, hanem az egykori Szovjetunióban és az NDK-ban, valamint Lengyelországban, Törökországban, de még Madagaszkáron is szállították az utasokat.

A jelenleg is zajló fejlesztés a kilencvenes évek óta a legnagyobb egy ütemben végrehajtott autóbuszos járműparkfrissítés. A BKV Zrt. buszágazatában az új, korszerű alacsony padlós járművek forgalomba állásával teljesen eltűnnek Budapest útjairól a magas padlós buszok.

A fejlesztés eredményeként a BKK ügyfelei jelentősen kényelmesebb utazhatnak: az alacsony padlószintnek köszönhetően a babakocsival, illetve nagyobb csomaggal közlekedők, valamint a mozgásukban korlátozott ügyfelek is könnyebben szállnak fel a járművekre, a légkondicionált utastérben pedig még kánikulában is komfortosabbá vált az utazás” – olvasható a bkk.hu oldalon.