HÍREK  2022. november 04.      716
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Emlékezés és koszorúzás a Határ útnál

A Határ úti kopjafánál tartott megemlékezést az önkormányzat november 4-én, a nemzeti gyásznapon.

Emlékezés és koszorúzás a Határ útnál
A képre kattintva galéria nyílik. (9 kép)

Kovács Réka emlékműsora után Vinczek György alpolgármester mondott beszédet a kerületi ’56-os ünnepségek utolsó állomásán. Megemlékezett a már elhunyt szabadságharcosokról, Koroly T. Györgyről, Porubszky István „Potyka bácsiról”, Jancsovics Jánosról és Nagy Mihályról, valamint azokról az ’56-osokról, Csukás Irénről, Apró Józsefről, Égi Pálról, Karácsony Ernőről és Palánki Istvánról, akik egészségügyi okok miatt nem tudtak részt venni a megemlékezésen. Az alpolgármester elmondta, hogy 1956-ban ezen a napon indultak meg a szovjet csapatok Budapest ellen, hogy visszafoglalják a fővárost. Itt, a Határ útnál volt az egyik fegyveres ellenállási góc.

Idézte a díszpolgár, Jókai Anna szavait, amelyek a 60. évforduló alkalmából a 2016-os ünnepségen hangzottak el: „A szabadság felelősség nélkül nem szabadság. Az egyenlőséget legtermészetesebben a jogállam biztosítja, a törvény előtt legyen mindenki egyenlő. A forradalom első napjaiban volt testvériség, most ez várat magára egészen addig, amikor majd az, akinek sok van, azt mondja elég, és a többletet mások javára fordítja. Azt üzeni 1956, hogy kis nemzet is lehet nagy, ha cselekedeteiben azzá tud válni.

Az 1956. november 4-től itt zajlott harcok emlékére emelt kopjafánál Jancsovics János özvegye a szabadságharcosok, Vinczek György és Varga Attila alpolgármesterek az önkormányzat képviseletében helyeztek el koszorút, hajtottak fejet és gyújtottak mécsest.

A kopjafát „a hazáért vérüket áldozó kispesti ’56-osok emlékére állította Porubszky István ’Potyka bácsi’, kispesti szabadságharcos és Kispest Önkormányzata 2006-ban”.