HÍREK  2022. november 27.      996
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Díszfénybe öltözött a Templom tér

Idén a Templom tér kapott ünnepi díszvilágítást. Vasárnap este kapcsolták fel a fényeket és gyújtották meg az első gyertyát a város adventi koszorúján.

Díszfénybe öltözött a Templom tér
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

Köszöntőjében Kispest polgármestere arról beszélt, hogy a covid-járvány miatt megszakadt az ünnepi hagyomány, de most újra van díszvilágítás. Korábban a kerület nagyobb terein gyúltak ki a díszfények adventkor, ám idén az energiaválság miatt csak a Templom tér kap ünnepi világítást. Nem gondoltuk volna év elején, hogy a Covid-válság után még egy nehéz évünk vagy ki tudja, mennyi következik, egy olyan nyugodtabb évre készültünk, megpróbáltuk megvalósítani az elképzeléseinket, és minden nehézség ellenére sok olyan fejlesztésünk volt, amiket örömmel fogadnak a kerületben élők – fogalmazott Gajda Péter, kiemelve az egynapos sebészet kialakítását, a szemészetet és a gyermekorvosi rendelő felújítását a Kispesti Egészségügyi Intézetben.

Elmondta: több mint 2 milliárd forint az a plusz, amellyel számolni-a kell a kerületnek a következő évben a megemelkedett rezsiköltségek miatt. Hozzátette: reméli, hogy a nehézségek ellenére is működni tud a kerület, ezért is fogadott el komoly válságintézkedéseket a képviselő-testület, ezek egyik eleme a visszafogott díszvilágítás is. Hangsúlyozta: bízik abban, hogy minden, a kerület rendben tartásával, a parkok rendezésével, az utak, járdák fenntartásával, az óvodák, bölcsődék és szociális intézmények üzemeltetésével kapcsolatos feladatot el tud látni az önkormányzat, hiszen ezért kezdte el a takarékoskodást.

„Gondolom, otthon mindenki számol, hogy a távhő, a gáz, az áram ára miként emelkedik az energiaválság miatt. Csak bízni tudunk abban, hogy mégis egy boldogabb esztendő, és egy olyan karácsony elé nézünk, amikor a családok szeretetben és békességben tudnak együtt ünnepelni, hiszen ez az ünnep mégiscsak a családról, a békességről, az együtt töltött időről, a várakozás időszakáról szól” – fogalmazott a polgármester.  

Gyetván Gábor, a Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosa a válsághullámok kapcsán a szeretet fontosságáról beszélt: „egy dolognak azonban örülhetünk, hogy szeretetválság nincs, mert ez nem külső erőkön múlik, a szeretet rajtunk múlik. És senki nem mondhatja azt, hogy nem tudom, mi az a szeretet. Mert bármelyikünk bármilyen felekezethez tartozzon is, vagy adott esetben ne higgyen az Istenben, a szeretetet akkor is érzi. És ez számunkra a legnagyobb öröm, és ez számunkra az igazi boldogság. Mert lehet sok mindenünk, vagy adott esetben elveszíthetünk sok mindent, de a szeretet mindig ott lesz a szívünkben. Ezzel készülünk, és ezzel készüljünk mindannyian karácsony ünnepére, hogy a legfontosabb az mindig ott lesz nálunk. A legfontosabbat mindig meg tudjuk élni, és a szeretet az az ajándék, amit leginkább adhatunk egymásnak.”

Az adventi koszorú első gyertyáját gyerekekkel együtt gyújtotta meg a polgármester, majd felkapcsolták az ünnepi fényeket. A rendezvényen az Erkel iskola Kicsinyek Kórusa adott műsort.