HÍREK  2022. december 06.      631
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Aláírták a szándéknyilatkozatot a napelemes rendszerről

Szándéknyilatkozatot írt alá Gajda Péter polgármester és Varga Attila alpolgármester Éger Ákossal, a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) ügyvezető elnökével ma délután a Polgármesteri Hivatalban. Ezzel az önkormányzat hozzájárult a napelemes rendszer kiépítéséhez a Forrásházban.

Aláírták a szándéknyilatkozatot a napelemes rendszerről
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

Kispesten sok zöld aktivista dolgozik, akiknek fontos a zöld értékrend, a természet védelme. Ennek kapcsán az MTVSZ részéről jött egy megkeresés. Megtisztelő, hogy a helyi közösség ezt a fejlesztést Kispesten is meg szeretné valósítani. Több helyszínről beszélgettünk, míg végül a Forrásházat kiválasztottuk – mondta el lapunknak Varga Attila alpolgármester.

Több mint 10 éve foglalkozik a szövetség a közösségi energia, illetve az energiademokrácia kérdésével, különböző külföldi workshopokon és konferenciákon vettünk részt, láttunk sok jó példát. Szeretnénk itthon is meghonosítani az energiaközösségeket, és amióta az Európai Unió Tiszta Energia Csomagja lehetőséget adott, hogy itthon is törvénybe foglalják a döntéshozók az energiaközösségeket és azok működését, azóta tevőlegesen is próbálunk tenni ezért az ügyért – tájékoztatta lapunkat Szalkai-Lőrincz Ágnes, az MTVSZ közösségi energia munkatársa. Sok helyi kötődésünk van Kispesthez, a Forrásházat pedig azért választottuk, mert az egyik legtöbbet fogyasztó önkormányzati épület. Tíz évvel ezelőtt, amikor a ház megépült, már nem maradt forrás a napelemes rendszer kiépítésére, most viszont az energiaválság közepén észszerű döntés volt, hogy az egyik legnagyobb fogyasztót válasszuk ki a programra.
A következő lépés a csatlakozási igény bejelentése, a GESZ munkatársaival, illetve a kerület energetikusaival elindítjuk a rendszer engedélyeztetését – tette hozzá Szalkai-Lőrincz Ágnes. Már megvan a terv, a méretezés, a darabszám. Éves szinten körülbelül 60 ezer kWh-t tud majd megtermelni a rendszer, ez az éves fogyasztás 60%-a.

A Magyar Természetvédők Szövetsége konzorciumi partnereivel 2020-ban támogatást nyert el az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt ,,Energiaközösségek kialakítását és működését támogató mintaprojekt megvalósítása” című felhívásra benyújtott pályázatával. Az önkormányzatnak nem kell önerőt biztosítani a beruházáshoz, a projekt az MTVSZ által elnyert pályázati támogatásból valósul meg. A szervezet jelenleg 2023 március végéig érvényes támogatói szerződéssel rendelkezik, amelyet egy évvel, 2024 márciusig szeretnének meghosszabbítani.