HÍREK  2023. január 09.      540
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Félmilliárd forintot kap Kispest rezsikompenzációként

Január 2-án jelent meg a kormány hivatalos internetes oldalán az a lista, amely azokat a tízezer fő feletti településeket sorolja fel, amelyeket az energia-áremelés hatásainak enyhítésére támogatást kapnak a központi költségvetéstől.

Kispest polgármestere lapunknak elmondta: november végén volt tárgyalni a Miniszterelnökségen, ahol Láng Zsolt kormánybiztosnak elmondta, milyen intézkedéseket tett és tervezett az önkormányzat annak érdekében, hogy a jelentős, mintegy kétmilliárd forint többletkiadással meg tudjon birkózni Kispest, hiszen ekkora megtakarítást vagy plusz bevételt nem tud kigazdálkodni a kerület. A kormányoldalon is megértették a gondot, mert kapunk egy kis segítséget, 522 millió forintot – tette hozzá Gajda Péter.

Az önkormányzata az elmúlt időszakban szigorú takarékossági intézkedéseket vezetett be az alaposan megemelkedett energiaárak miatt, az áremelkedés ugyanis mintegy kétmilliárd forint plusz kiadást okoz a 13 milliárd főösszegű kerületi büdzsében. A bevezetett takarékossági intézkedések elsősorban a kulturális szférát érintik, a Kispesti Kaszinó, a Kispesti Vigadó és a Kispesti Uszoda átmeneti bezárását. De komoly intézkedéseket hoztak a Városházán is, ahol 2022 novembere óta már home office-ban, illetve korlátozott bejárással dolgoznak a munkatársak. Meghosszabbították a téli igazgatási szünetet is, valamint a díszterem világításának korszerűsítésével is mintegy 30 százalékos megtakarításra számítanak. 

varoshaza-dron