HÍREK  2023. január 19.      759
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Megújul az Ady Endre úti fasor

Idén teljes hosszában megújul a már elöregedett Ady Endre úti fasor. A főváros egyik legjelentősebb fasor-rekonstrukciója a tervek szerint tavasszal indul és december végéig tart. A projekt kapcsán a FŐKERT, a Közpark és a Polgármesteri Hivatal szakemberei tartottak egyeztetést ma a Városházán, majd a helyszínen.

Megújul az Ady Endre úti fasor
A képre kattintva galéria nyílik. (13 kép)

Idén elindul a főváros egyik legjelentősebb fasor-rekonstrukciója az Ady Endre úton, erről kezdtünk el egyeztetést a FŐKERT, a Közpark és a Polgármesteri Hivatal szakembereivel. Ez egy nagyon jelentős, több mint 200 millió forintos beruházás – mondta el lapunknak Gajda Péter polgármester. A fasor cseréjével, az elhalt, elszáradt fák kivágásával indul majd a program, és egész évben tart majd, hiszen a biológiai folyamatokat figyelembe kell majd venni, a kivágásban és a telepítésben is. A következő évre azt várjuk, hogy egy szépen megújult Ady Endre úti fasorral találkozhatnak a kispestiek – tette hozzá a polgármester.

Tavasszal a földmunkával indul a folyamat, és a tervek szerint decemberben fejeződik be. Arról is egyeztettünk most a FŐKERT munkatársaival, hogy ha szeretnénk a fák közvetlen környezetébe cserjéket, évelőket telepíteni, akkor ez milyen szinten befolyásolja a fa életkörülményeit, vagy fordítva, illetve, hogy árnyékos környezetben milyen évelőket érdemes telepíteni – mondta el a bejáráson Varga Attila alpolgármester.

Elkészült az idei üzleti tervünk, az egyik kiemelt programunk lesz idén az Ady Endre úti fasor megújítása. Ez évek óta sajnos leromlott állapotban van, idén jutottunk el oda, hogy a teljes szakaszt felújítjuk. A területet bejártuk, vannak olyan új ötletek, amelyek már a biodiverzitás jegyében fognak megvalósulni. A tervek szerint nem egy homogén állományt ültetünk, hanem hét-nyolc fafajt, így egy biodiverz fasor jön létre. A klímaváltozást már a gyakorlatban is érzékeljük, ezért fontos, hogy olyan fajtákat ültessünk, amelyek jobban bírják a szárazságot és ellenállnak a „városi stressznek”. Megnéztük az Üllői utat, vannak olyan zöld sávok, ahol kiöregedett a cserjeállomány, amivel foglalkozni kell. A tervek szerint ezzel folytatódna a kerülettel való együttműködés 2024-ben – hangsúlyozta az eseményen Zadar András, a FŐKERT Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.