HÍREK  2023. február 20.      547
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fórum a rezsiről

A főváros lakásrezsi támogatását, valamint Kispest Önkormányzatának támogatási rendszerét ismerhették meg az érdeklődő nyugdíjasok azon a rezsifórumon, melyet ma délután a Városháza dísztermében rendeztek.

Fórum a rezsiről
A képre kattintva galéria nyílik. (16 kép)

Vinczek György alpolgármester bevezetője után Gajda Péter polgármester mondott beszédet. A legutóbbi testületi ülésen elfogadtuk a kerület idei költségvetését. Minden nehézségünk ellenére próbáltunk arra koncentrálni, hogy ebben az évben is figyeljünk azokra, akik a legelesettebbek. Többet tudunk fordítani idén települési támogatásokra, kiemelten szeretnénk figyelni a nyugdíjas korosztályra, lesznek új támogatási formák évközben és év végén is. Bízom benne, hogy az a több mint egymilliárd forint, amelyet támogatások formájában, illetve a szociális intézményhálózat fenntartására, működésére költünk el, az segítséget nyújt azoknak, akik itt élnek – tette hozzá a polgármester, aki bevezetőjében azt is elmondta, örül, hogy Budapest főpolgármestere már többedik alkalommal látogat Kispestre, ez üzenet mindazok számára, akik a körúton kívül élnek.

Fontos minden budapesti kerület fejlődése, így a dél-pesti régió is, nem véletlenül vágtunk bele a Határ úti metrómegálló teljes korszerűsítésébe saját forrásból, illetve az 50-es villamos fejlesztése is egy nagy kiemelt célunk és úgy tűnik, hogy sikerül erre forrást biztosítanunk – mondta el bevezetőjében Karácsony Gergely főpolgármester. A fővárosi és a kerületi önkormányzatnak is fontos feladata, hogy mérsékelje a megélhetési válságot, bár jobban szeretnénk, ha nem lenne válság – tette hozzá a főpolgármester. A Fővárosi Önkormányzat 2010 előtt működtetett egy rezsitámogatási rendszert, aztán az elődöm úgy gondolta, hogy erre nincs szükség. Nekem fontos vállalásom volt, hogy ezt a rendszert helyreállítsuk, újragondoljuk. Ma már elmondhatom, hogy Budapesten 15 ezer háztartásnak segítünk. A mi rendszerünk egy kiegészítő eleme a kerületi támogatási rendszereknek, a két támogatás nem zárja ki egymást – hangsúlyozta a főpolgármester, majd ismerette a fővárosi lakásrezsi-támogatás legfontosabb elemeit. Tavaly októbertől továbbra is folyamatosan igényelhetik a rászorulók az évi 48 ezer, illetve 24 ezer forintos fővárosi lakásrezsi-támogatást. Az új rendszerben a havi 4 ezer, évi 48 ezer forintos támogatást a rászoruló háztartások, valamint azok a nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő budapestiek kaphatják, akik öregségi nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülnek, ellátásuk havi összege azonban alacsonyabb, mint a létminimum körül meghatározott havi 100 ezer forintos küszöbérték. 2023. január 1-től a 100 ezer forintot meghaladó, de havi 200 ezer forintnál alacsonyabb összegű ellátásban részesülő budapestiek havi 2 ezer forint – évi 24 ezer forint – támogatásban részesülhetnek. A távhőszolgáltatási, valamint a víz-, csatorna és szemétszállítási díjtámogatás mellett gázszolgáltatási és villamosenergia-szolgáltatási díjtámogatást is biztosítunk, havi 2000-2000 forint összegben – foglalta össze a főpolgármester a legfontosabb tudnivalókat.

A folytatásban Penczi Ildikó, az Életet az Éveknek Országos Szövetség képviselője beszélt az Idősek Információs Pontjáról (1052 Budapest, Bárczy István utca 1-3.). Az irodát, mely tavaly nyár óta működik, a Fővárosi Idősügyi Tanács javaslatára hozta létre a Fővárosi Önkormányzat. Az információs ponton különböző ügyek intézéséhez kaphatnak segítséget az idősek. Az irodát munkanapokon 9 és 13 óra között lehet felkeresni.
Az eseményen Blázy Krisztina, a Humánszolgáltatási és Szociális Iroda vezetője ismertette a különböző lakhatással kapcsolatos támogatásokat (lakhatási támogatás, adósságcsökkentési támogatás, rendkívüli települési támogatás, temetési támogatás). Kanizsainé Kohári Krisztina irodavezető-helyettes az egészségmegőrzéssel kapcsolatos támogatásokról (gyógyszertámogatás, tüdőgyulladás elleni védőoltás támogatása) beszélt az érdeklődőknek.
Majd Balázs Piroska, a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat vezetője ismertette az intézmény szociális alapszolgáltatásait.