HÍREK  2023. február 23.      454
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Gombnyomásra érkezik a segítség

Újabb GPS-alapú segélyhívót adott át ma új tulajdonosának Gajda Péter polgármester, Balázs Piroska, a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat igazgatója, valamint Tihanyi Sándor, a Body Guard Hungary Kft. ügyfélszolgálatának vezetője.

 

Gombnyomásra érkezik a segítség
A képre kattintva galéria nyílik. (5 kép)

Kispesten az önkormányzat támogatásával 13 éve működik a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás. Jelenleg 177 karon, nyakban hordható pánikgombos eszköz szolgálja 187 idős kispesti egészségügyi, közbiztonsági védelmét. A szolgáltatást csekély térítés mellett bárki kérheti. Három típusú eszközt adunk a gondozottaknak a legegyszerűbb analóg riasztótól a digitális, GPS-alapú pánikgombig. Ebből már 47 van a kispesti időseknél. Ezek már olyan korszerűek, hogy például azt is észlelik és riasztanak, ha az idős ember elesett – mesélte Balázs Piroska, a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat igazgatója.

Fővárosi szinten is egyedülállóan sok ilyen eszköz van a kispesti idősek és rászorultak használatában. Szükségességét és hasznosságát az élet már többször bizonyította. Ezekkel az eszközökkel az emberek biztonságban érezhetik magukat. De nemcsak a rászorultaknak ad biztonságot, hanem a hozzátartozóknak is, akik így nyugodtabban tudnak dolgozni, hiszen rokonuk biztonságára többen is vigyázna – mondta el lapunknak Balázs Piroska.

A pedagógusházaspár, a korábban műszaki tanár, Sztankovics István és felesége őszintén örült az eszköznek. Történt már betörési kísérlet, és Pista bácsi megromlott egészségi állapota miatt jól jön majd a segítség vészhelyzetben – erősíti meg a hallottakat a korábban magyar-történelem szakos tanár, Jolika néni.

Csak egy gombot kell megnyomni és máris jelentkezik a központ – mutatta be a készüléket új tulajdonosának Tihanyi Sándor, aki arra is felhívta Joli néni figyelmét, hogy bár az eszköz 2,5-3 napot is kibír feltöltés nélkül, praktikus minden este, lefekvéskor töltőre tenni, hogy reggel teljes készenlétben legyen, ha szükség volna rá. A Body Guard Hungary Kft. ügyfélszolgálatának vezetője kérdésünkre elmondta: ha az eszközt használó elfelejtkezne a feltöltésről, akkor 20 százalékos készenlétnél a diszpécserközpontból figyelmeztetik erre, és havonta egy alkalommal ki is próbálják, működik-e a riasztórendszer. A Body Guard Hungary Kft. „biztonság gombnyomásra” rendszere az országban mintegy négyezer helyen, a fővárosban 12 önkormányzat támogatásával biztosítja az idősek kényelmét, biztonságát 0-24 órában, az adott kerületben. A közvetlen segítség Kispest határán belül állandóan elérhető, de vidéki tartózkodás és baj esetén helyi segítséget kérhetnek a központból.

Bővebben a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásról