HÍREK  2023. március 01.      545
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Megjöttek a bolgár martenica babák

A hagyománynak megfelelően március elsejével, a tavasz beköszöntével menetrend szerint megérkeztek a fehér és vörös fonalakból készített martenica babák a bolgár testvérvárosból, Smolyanból a Kispesti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat ajándékaként – tájékoztatta lapunkat Vinczek György alpolgármester.

bolgar02

A bolgár néphagyományhoz kötődő bojtocskák a jó egészséget, az erő és boldogság iránti vágyat szimbolizálják, de a babácskákat a Baba Marta (Március anyó) ünnepkörben a tavasz köszöntésére, március 1-jétől március végéig, vagy az első gólyák, fecskék érkezéséig, az első rügyek fakadásáig hordják a bolgárok.

Pizso, a férfi bábu általában fehér, míg a női Penda vörös színű. A fehér szín a tisztaság és a szellem jelképe, a vörös az életet és a szórakozást jeleníti meg. Ilyen bojtocskákat afféle amulettként is adnak egymásnak az emberek Bulgáriában.

A mondák szerint Március anyót nem szabad ingerelni, mert rossz időt küldhet az emberekre. A martenicát mindig csak ajándékként kell adni, a bolgárok soha nem vesznek vagy készítenek saját maguknak.

A bolgár népszokásról a kispesti Szivárvány óvodában is megemlékeztek, ahol Kőváry-Hadzsipetkova Mónika, nemzetiségi elnökhelyettes és Hadzsikosztova Gabriella a budapesti Malko Teatro igazgatója a díszítés fonására, illetve viselésére tanították a gyerekeket.

bolgar01