HÍREK  2023. március 01.      467
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tanárukért ültek ki az iskola elé a deákos diákok

Kedvenc médiaszakos tanáruktól, az iskolából február elején felmondással távozó Weszely Kingától búcsúztak a Deák gimnázium tanulói az iskola elé ebédidőben szervezett mai akcióval.

Tanárukért ültek ki az iskola elé a deákos diákok
A képre kattintva galéria nyílik. (16 kép)

Weszely tanárnő egyszemélyes polgári engedetlenségi akcióba kezdett a magyar közoktatás helyzetének javításáért. December elsején kiült az intézmény aulájába, ott ült tántoríthatatlanul február 3-ig, és nem tartotta meg óráit, ezzel tiltakozva.

A mai eseményt szervező két tizededikes gimnazista, Barta Zsófia és Ranga Réka míg várták az akcióban résztvevő iskolatársaikat, arról tájékoztattak, hogy a „tanárnő mindenkinek a szíve csücske volt”, tőle szeretnének méltó- és emlékezetes módon elbúcsúzni, mert megérdemli. A diákok „kiülése” is az ő példamutatását idézi.

Az érkező Weszely tanárnőt nagy szeretettel fogadták volt tanítványai és tanárkollégái is. Wesely Kinga kérdésünkre elmondta: nem tudta, hogy ez lesz az ő búcsúztatója, nagyon meghatotta a gyerekek szeretete, és egyben nagyon büszke rájuk azért, hogy ilyen önállóan képesek szervezni, „hihetetlenül jó fejek”.

Február 6-i felmondását az előzte meg, hogy több mint két hónapot ült az aulában. A gyerekek érdekében kellett megtennie ezt a lépést, mert a tankerület nem oldotta meg hivatalosan szakszerű helyettesítését. Kilépett azért, hogy helyére más jöhessen, aki megtartja médiaóráit. A tanárnő személyes sorsának alakulásáról, a folytatásról még nem nyilatkozott. De véleménye szerint a magyar közoktatás jobbításáért való küzdelemnek csak összefogással lehet, lesz eredménye. Ha sokan vagyunk, nincs, aki lenyomjon minket – üzente.

A folytatásban a gyerekek a Mit adott nekünk Weszely tanárnő kérdésre adtak életükből rövid válaszokat, meséltek történeteket. Majd az esemény végén közösen elénekelték a pedagógussztrájkok himnuszává váló Dés László-szerzeményt, a Mi vagyunk a grundot.