HÍREK  2023. március 06.      495
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Átadták a felsőoktatási ösztöndíjakat

Idén 28 felsőoktatási intézményben tanuló, vagy tanulmányaikat most kezdő kispesti, szociálisan rászoruló fiatal jelentkezett az önkormányzat által is támogatott, a Kulturális és Innovációs Minisztériummal együttműködve kiírt Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatra.

  

Átadták a felsőoktatási ösztöndíjakat
A képre kattintva galéria nyílik. (8 kép)

Kispest önkormányzata 2009 óta csatlakozik ehhez a pályázathoz, ezért is kell elgondolkodni azon, mi az oka, hogy évről-évre kevesebb a pályázók száma, pedig volt időszak, amikor száz körüli fiatal szeretett volna ösztöndíjat kapni tanulmányaihoz. Sajnos idén az erre szánt költségvetési keretősszeget nem tudtuk kiosztani – mondta Kispest polgármestere a hétfői ösztöndíjátadón a Városházán. Gajda Péter szerint lehet, hogy meg kellene emelni a pályázható kerületi keretösszeget, hogy egy-egy hallgató magasabb összegű támogatásban részesülhessen, mert ez az államilag kiírt pályázatban évek óta nem változott.

Vinczek György alpolgármester arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy plusz lehetőségként évente lehet pályázni a Dr. Halász Géza, az egykori egyetemi tanár által felajánlott magántámogatásra is, amely 25 szociálisan rászorult fiatalnak nyújt plusz 60 ezer forintnyi segítséget.

A pályázaton résztvevő fiatalokkal való beszélgetésben szó esett arról, hogy bár a pályázat állami, a felsőfokú intézményekben, egyetemeken nem fektetnek különösebb hangsúlyt ennek a lehetőségnek a népszerűsítésére, a hallgatók társaiktól, mentoraiktól értesülnek leginkább róla. A pályázati lehetőségek felkutatásában nagy szerep jut a családnak, különösen az édesanyák aktívak ezek megkeresésében – mondták a fiatalok.

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer célja az esélyteremtés érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatásban való részvételének támogatása. Az ösztöndíjrendszer többszintű támogatási rendszer. Az ösztöndíj időtartama 10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév. A támogatást két részletben, 5-5 hónapra (10-10 ezer forint/hó) utalja az önkormányzat.