HÍREK  2023. március 21.      666
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Radnóti-díjat kapott Losó Györgyné

A Romák Felzárkóztatásáért Egyesület elnöke kiemelkedő humanista tevékenységéért március 21-én az antirasszista világnapon vehette át a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) által 2000-ben alapított elismerést Hanti Vilmostól, a MEASZ elnökétől a Fővárosi Önkormányzat dísztermében tartott ünnepségen.

Radnóti-díjat kapott Losó Györgyné
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

A laudációkat Gálvölgyi János színművész olvasta fel. Losó Györgyné méltatása: „A Romák Felzárkóztatásáért Egyesület elnöke Az év önkéntese címet nyerte el 2018-ban. Nem véletlenül, hiszen kevés hely van hazánkban, ahol cigányok és nem cigányok olyan természetes módon élnek együtt, mint az általa vezetett egyesületben. Rendezvényeiken a különböző kulturális értékek nemcsak megférnek egymás mellett, hanem tanulnak is egymástól a résztvevők. Melinda kispesti fodrászüzletében a vendégek gyakran olvassák a Közös út vagy más cigány lapban magyar és cigány nyelven írt verseket. Az üzletben cipők, ruhák, adományok a kerület szegényeinek, amelyeket Melinda oszt szét a helyszínen, vagy viszi a rászorultaknak. Személyisége környezetére is hat, az antirasszista gondolat, az előítéletmentesség is önmagunk vállalásának ügyét szolgálja. Nagyra értékeljük, hogy egy évtizede együttműködik a MEASZ kispesti szervezetével, és közösen emlékezünk a 3000 vészkorszakban elhurcolt áldozatra.”

2023-ban Losó Györgyné mellett Arató András, Farkas József György, Millei Ilona újságírók, Dr. Frőlich Róbert főrabbi, Dr. Gábor György filozófus, Gáti György fotográfus, a Kirúgott Tanárok Közössége, Mácsai Pál színművész-rendező, Nagy Bandó András előadóművész, Őrsi Gergely polgármester (Bp., II. kerület), Pomogáts Béla irodalomtörténész, Sommer Katalin maszkmester, Stikel János, a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnöke, Dr. Surányi György közgazdász, egyetemi tanár és Szentgyörgyi László villanyszerelő kapta meg az elismerést.

Az ENSZ közgyűlése 1966. október 26-án jelölte ki március 21-ét a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napjaként, annak emlékére, hogy 1960-ban ezen a napon Sharpeville-ben az apartheid rezsim korlátozó intézkedései elleni békés tüntetőkre a dél-afrikai rendőrség tüzet nyitott és megölt 69 embert. A Radnóti Miklós antirasszista díjjal az alapítók arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy változatlanul vannak olyan folyamatok a világban és hazánkban, amelyeknek káros következménye az egyes embercsoportok kitaszítása lehet.