HÍREK  2023. március 24.      557
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Víz világnapja a bolgár emlékhelyen

A hagyományoknak megfelelően az Eötvös iskola tőszomszédságában lévő Rodopei-ivókútnál és rózsakertben emlékezett meg az önkormányzat a víz világnapjáról (március 22.) ma délelőtt.

Víz világnapja a bolgár emlékhelyen
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

Évről-évre egyre többen ünnepelük itt, a bolgár testvérvárosi kapcsolatoknak is emléket állító Rodopei-ivókútnál és a rózsakertben, amelyet Smolyan és Kispest közösen készített a korábbi szabadtéri kisszínpad helyén 2016-ban – emlékezett köszöntőbeszédében Kispest polgármestere. Gajda Péter utalt arra, hogy a város bolgár kapcsolata nem új keletű, hiszen Kispest címerében is már régóta szerepel utalás azokra a bolgár kertészekre, aki itt telepedtek le és gazdálkodtak.

Beszélt arról is, hogy az elkövetkező időszakban kiemelt szerep jut majd a víznek, mint erőforrásnak, és mint az élethez nélkülözhetetlen elemnek. Az önkormányzat 2004-ben megfogalmazott Zöldprogramjában is szerepelnek a vízzel való okos gazdálkodás helyi lehetőségei, mint például az esővízgyűjtés. Kicsiben és helyben is sokat tehetünk az álló- és folyóvizeinkért – hangsúlyozta a polgármester, aki példaként a hétköznapi tevékenységeink, a fogmosással együtt járó fölösleges vízfogyasztást is említette.

A Bolgár Köztársaság magyarországi nagykövete, Christo Stefanov Polendakov örömét fejezte ki, hogy Kispest ilyen fontosnak tartja a két nemzet kapcsolatát, hagyományait, és hogy ez az ivókút, amely nyáron működik, hűs vizet ad a melegben az arra járóknak.

Tütünkov-Hrisztov Jordán, Kispesti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke kiemelte: ez az emlékhely nem véletlenül van itt az ökoiskola, az Eötvös iskola tőszomszédságában, mert így is arra figyelmeztet bennünket, hogy ma még ugyan bőséggel áll rendelkezésre hazánkban a víz, ám nagyon kell rá vigyázni, hogy később is így legyen. Erre a feladatra pedig a gyerekeket alaposan fel kell készíteni.

Az ünnepi beszédek után először a Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda óvodásai tradicionális bolgár tavaszköszöntő népdalokat énekeltek, rigmusokat szavaltak, majd az Eötvös iskola diákjai adtak rövid tavaszváró műsort. A megemlékezést a Szivárvány óvoda tavaszi éneke zárta, ami azért is volt igazán különleges, mert a kicsik az éneklés mellett jelnyelven is tolmácsolták a népdal szövegét, hiszen ők majd egy éve tanulják külön programként a jelnyelv használatát az óvodában.

Kispest Önkormányzata részéről a polgármester mellett Varga Attila és Vinczek György alpolgármesterek, Bogó Józsefné, Paróczai Anikó, valamint Teknős Ferenc képviselők vettek részt a víz világnapja alkalmából tartott ünnepségen.