HÍREK  2023. március 28.      1,146
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Elindult a kerékpáros fejlesztési projekt

Kispesten a projekt keretében főhálózati szinten az Üllői út és a Hunyadi utca mentén kerül sor fejlesztésre. Kerékpárosbarát település is lett a kerület.

bam-reggeli

Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Közlekedési Központ és Budapest Főváros XIX. Kerület Kispest Önkormányzata 2021. október 19-én megkötötték a VEKOP-5.3.1-15-2020-00013 azonosítószámú, „Kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések Budapest XIX. kerületében” című projekt támogatási szerződését. A projekt az Európai Unió 883,2 millió forintos támogatásával valósul meg.

A projekt eredeti tervezése még az előző fővárosi vezetés alatt indult el 2016-ben az akkori közgyűlés döntése nyomán, melyhez Kispest Önkormányzata is csatlakozott.

Az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy az egyéni gépjárműhasználat előtérbe helyezésével a közlekedési igények nem elégíthetők ki a városlakók életminőségének romlása nélkül. A fenntartható közlekedési módok előtérbe helyezése jelenti az egyetlen és egyben hosszú távú probléma megoldást, tekintettel arra, hogy ez nemcsak társadalmi, hanem környezeti haszonnal is jár.

Budapest Főváros kiemelt célja, hogy a kerékpáros közlekedés részarányát 10%-ra emelje 2030-ig, amelynek egyik eszköze a kerékpáros közlekedés fejlesztése. Ennek eléréséhez elengedhetetlen a kerületekben bekövetkező fejlesztések megvalósítása.

A XIX. kerület kertvárosias adottságainak köszönhetően kitűnően kerékpározható terület, amely jelentős esélyt kínál arra, hogy a közeli jövőben egyre többen tekintsenek a kerékpárra, mint mindennapos használati eszközre.

Gajda Péter polgármestertől megtudtuk: Kispesten a projekt keretében főhálózati szinten az Üllői út és a Hunyadi utca mentén kerül sor fejlesztésre. Az Üllői úton a Corvin körút és Jahn Ferenc utca között kerékpársávok, valamint kerékpárutak, amelyeknek köszönhetően új kerékpáros-kapcsolatok jönnek létre a kerületen belül. A Hunyadi utcában – az Ady Endre utca és a Zalaegerszeg utca között – kerékpársávokat hoznak létre.  Itt, a Hunyadi utca esetében a kerület vezetése még vizsgálja, hogy miként lehetne enyhíteni a pár esetben felmerült egyéni parkolási gondokat. A beruházásnak köszönhetően könnyebben és gyorsabban elérhető lesz a település belső részeiből a Kossuth téri piac vagy a Kispesti Temető.

A fejlesztési program részét képezi továbbá, hogy 22 helyszínen kerékpártámaszokat helyeznek ki (Üllői út 245 (szervizút), Üllői út 257 (parkoló), Szabó Ervin utca - Üllői út, Szabó Ervin utca, piac, Üllői úti pavilonok, Szigligeti utca, Táncsics Mihály utca, CBA Remíz, Zrínyi utca (Sportpálya), Üllői út – Hofherr Albert utca, Templom tér (Park), Templom tér (Posta), Templom tér (Játszótér), Vas Gereben utca – Nádasdy utca, Zengő utca – Pincér utca csomópont, Csengő utca (Rendelő),  Hunyadi utca – Nádasdy utca, Pozsony utca- Karton utca, Temesvár utca - Csíky utca,  Petőfi utca (Játszótér), Nagysándor József utca (Játszótér), Batthyány utca – Fő utca, illetve 3 helyszínen zárható kerékpártárolókat építenek ki (Jókai utca, Toldy utca és Árpád utca). Ezek olyan forgalmas csomópontok, amelyek oktatási, kulturális, egészségügyi és kereskedelmi egységeknél helyezkednek el.

Ugyancsak fontos kiemelni, hogy a hosszú távú eredmények fenntartása érdekében a korábbi években elindult és sikeresen működő szemléletformáló tevékenységek – mint például a „Bringázz a munkába”– a jövőben is folytatódjanak. Ezek és a folyamatban lévő infrastrukturális fejlesztések nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a kerületben is egyre többen a fenntartható közlekedési módot válasszák az elsődleges közlekedési eszköznek.

Az önkormányzat részt vett a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet 2022. évi Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely pályázatán, amelyen elnyerte a Kezdő Kerékpárosbarát Település 2022 címet. Az erkölcsi cím viselésére a település egy évig jogosult. 

kerekpartamaszok-kerekpartartokxix-vekop3