HÍREK  2023. április 14.      902
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Felújítják a Kós Károly téri játszóhelyeket

A nagyobb, 12 év feletti gyerekek játszóterének felújításával megkezdődött a munka a Kós Károly téren. Ezt követi a kisebbek játszóhelyének korszerűsítése. A tervek szerint május végére teljesen befejeződnek a munkálatok. Európai uniós pályázati siker eredményeként a wekerlei főtér átépítése volt az első jelentős állomása a kerületi Zöldprogramnak 2010-ben.

Felújítják a Kós Károly téri játszóhelyeket
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

A nagyobbak játszótere már majdnem elkészült, a gyöngykavicsburkolat cseréje már megtörtént, helyére vízáteresztő felületet, műfüvet helyeztek el valamint ütésálló, színes gumifelület került a hinták alá, és az eszközöket is felújítják. A 12 éven felüli gyerekek már a jövő héten birtokba vehetik ezt a részt – mondta el lapunknak Kispest polgármester, aki ma délelőtt tekintette meg a helyszínt Varga Attila alpolgármester, valamint a munkálatokat végző Közpark Kft. igazgatója, dr. Vitál Márton és a társaság kiemelt zöldfelület-fejlesztési vezetője, Tichy Judit társaságában. Gajda Pétertől megtudtuk: hasonló beruházás kezdődött meg a kicsik játszóterén is, ahol a gyöngykavicsot többszínű gumigranulátumos ütésálló felület váltja. A játszóeszközöket is felújítják, várhatóan május végére véget is érnek a munkálatok. Jó helyre kerül az a több mint százmillió forint, amit erre a felújításra elköltünk – hangsúlyozta a polgármester.

Tichy Judit arról tájékoztatta lapunkat, hogy a műfűburkolat ütéscsillapító funkciót lát el, melyet rendelet, illetve szigorú szabvány határoz meg. Ezen a területen korábban gyöngykavicsburkolat volt, nem fű. A telepített fű nem láthatja el az eszközökhöz szükséges szabványos ütéscsillapító szerepet.  A Közpark a gyöngykavics leváltására törekedett a szabványok figyelembevételével, zöldfelületet nem burkolnak le.

Varga Attilától megtudtuk: tervezetten folyik a játszóterek korszerűsítése a kerületben, tavaly kezdődött a munka, az idei évre a költségvetés biztosította, hogy az összeset fel tudja újíttatni és műszakilag is átvizsgáltatni az önkormányzat. A felújítást követően a játszószerekről tanúsítványok készülnek, garantálva azt, hogy megfelelnek az uniós szabványoknak.