HÍREK  2023. április 20.      623
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Stoptábla a köznevelési épületek ingyenes egyházi tulajdonba adásának

Az óvodai intézményrendszer átszervezéséről, a kispesti rendőrkapitányság és a kerületi tűzoltóság tavalyi tevékenységéről szóló beszámolók elfogadásáról, valamint a köznevelési épületek ingyenes egyházi átadásával kapcsolatos alkotmányjogi panaszról is döntöttek a képviselők a mai ülésen.

 

Stoptábla a köznevelési épületek ingyenes egyházi tulajdonba adásának
A képre kattintva galéria nyílik. (10 kép)

Elfogadta a testület a kerületi rendőrkapitányság 2022. évi tevékenységéről szóló jelentést, amelyet Krammer György rendőr ezredes, kapitányságvezető állított össze. A dokumentum szerint „a kerület bűnügyi szempontból releváns adottságai nem változtak, továbbra is meghatározó szerepet tölt be a KÖKI terminál bevásárló és közlekedési központ, a Shopmark, az M5 autópálya bevezető szakasza, a Nagykőrösi úti Használtcikk-piac és a Fővárosi Autópiac. A lakosság szubjektív közbiztonságérzetét alapvetően befolyásoló bűncselekmények száma jelentősen nem emelkedett, sőt egyes kategóriákban csökkenés állapítható meg. A bűncselekmények száma hatóságunk álláspontja szerint elérte a minimumot, a következő időszakban e tekintetben emelkedés várható a kedvezőtlen külső gazdasági és geopolitikai hatások miatt.

Bár a rendőri eljárásban regisztrált összes bűncselekmény 100 ezer lakosra vetített arányának az előző évekhez mért csökkenése megtört, a 2021. évi 1 781,6-ról, 2022. évben 1 893,1-re nőtt, de az összes rendőri eljárásban regisztrált befejezett nyomozások eredményességének aránya a 2021. évi 64,1 százalékról 2022-ben 66,6 százalékra emelkedett. Kiemelkedő volt az eredmény a rablások nyomozáseredményességi mutatójában, ami a 2021. évi 77,8 százalékról 2022-ben 100 százalékra emelkedett. Emelkedtek a testi sértés és a súlyos testi sértés bűncselekmények nyomozáseredményességi mutatói is.”

Hatmillió forintos vissza nem térítendő összegű együttműködési megállapodás aláírását fogadták el a képviselők az önkormányzat és a kerületi rendőrkapitányság között; az összeget a bűncselekmények visszaszorítása érdekében a közterületek megerősített rendőri ellenőrzését szolgáló közbiztonsági tevékenység plusz-szolgálatának finanszírozására fordítanak a 2023. május 1. és 2023. december 31. közötti időszakban.

Elfogadta a testület a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltséghez tartozó XIX. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2022. évi tevékenységéről szóló jelentést is, amely szerint „parancsnokságunk állománya és szerei 1.288 eseményhez kaptak riasztást a tavaly működési területünkön (XVIII., XIX. kerület, Vecsés, Felsőpakony). A tűzesetek mennyisége állandónak mondható, bár az elmúlt évben kismértékben emelkedtek a számadatok. Ez főként a száraz, aszályos idő miatti szabadtéri tüzek, illetve az emberi figyelmetlenség miatt bekövetkezett konyhai tűzesetek megemelkedett számával magyarázható. A műszaki mentések száma enyhe emelkedést mutat, aminek egyik oka az idős személyek otthonaihoz, az ingatlanba történő bejutás biztosításához történő riasztások számának emelkedése. Megszaporodott a téves jelzések száma, ami 58 százalékos emelkedést mutat az előző évhez képest. Az állomány 386 esetben vonult ki ilyen jellegű eseményekhez. Ez a növekedés leginkább azzal magyarázható, hogy egyre több magánszemély és gazdasági szervezet törekszik az élet és vagyonbiztonságát megóvni berendezésekkel, amelyek jelzése sokszor téves riasztásokat eredményez.” – fogalmazott a dokumentumban Tordai László tűzoltó alezredes, parancsnok.

Elfogadták a képviselők a Kispest Közbiztonságáért Alapítvány 2022. évi beszámolóját is, és megszavazták a szervezet 2023. évi 3 millió forintos támogatását.

A három napirendhez kapcsolódva Gajda Péter polgármester a kispestiek, a városvezetés és a képviselő-testület nevében köszönetet mondott mindhárom szervezetnek a kerület közbiztonságáért, közrendjéért végzett tevékenységéért, és az önkormányzat további támogatásáról biztosította a vezetőket.

Arról is döntött a képviselő-testület, hogy az Ügyrendi Bizottság nem képviselő bizottsági tagjává Perédi Gergely helyett Kárpáti Zoltánt választja meg.

Módosítottak a képviselők az önkormányzati tulajdonú lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról és elidegenítéséről, a lakások béréről szóló önkormányzati rendelet is. Erre csupán azért volt szükség, mert a Lakástörvény 2022-es módosítása során új fogalom, a „szociális vetítési alap” került a törvénybe a korábbi „mindenkori öregségi nyugdíjminimum” helyett.

Úgy döntött a képviselő-testület, hogy Kispest Önkormányzata alkotmányjogi panaszt nyújt be köznevelési épületek egyházi fenntartó részére történő ingyenes tulajdonba adása miatt. Az előterjesztés szerint az egyházakat érintő egyes törvények módosításáról szóló 2022. évi LXXVIII. törvény 3. §-a az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeiről szóló 1997. évi CXXIV. törvény IV. Fejezetét egy további, 11/A §-sal egészítette ki és egyben elrendelte az önkormányzatok tulajdonában álló köznevelési épület(ek) egyházi fenntartó részére történő ingyenes tulajdonba adását. Az Alaptörvény 32. cikkének (1) bekezdése, valamint az Mötv. 107. §-a - a magántulajdonoshoz képest - korlátozza az önkormányzat tulajdonosi jogait, amikor az önkormányzat tulajdonosi joggyakorlását törvény keretei közé szorítja. A nemzeti vagyonról szóló törvény 13. § (3) bekezdése pedig lehetőséget ad a nemzeti vagyon tulajdonjogának ingyenes átruházására törvényben meghatározott esetekben és feltételekkel.

Sérül az önkormányzat Alaptörvényben rögzített tulajdonhoz való joga, alkotmányossági aggályok merülnek fel, ezért az Alkotmánybíróságról szóló 2011. évi törvény értelmében lehetőség van alkotmányjogi panasz benyújtására, amellyel most él az önkormányzat. Ezzel párhuzamosan a képviselő-testület úgy döntött, hogy nem írja alá köznevelési épületeinek az egyházi fenntartó részére történő ingyenes tulajdonba adásáról szóló szerződéseket, különösen azért sem, mert a kért ingatlanok sohasem voltak egyházi tulajdonban.

Gajda Péter polgármester (MSZP) a vitában elmondta: jelenleg is egyházi oktatás folyik három intézményben (Ady és Reménység iskola és a református óvoda) anélkül, hogy az egyházak tulajdonában lennének az ingatlanok, egy vagyonkezelési szerződés, együttműködési megállapodás garantálja a tevékenység zavartalan folytatását. Ékes Gábor (Fidesz-KDNP képviselő a gyerekek közneveléshez való hozzáférési jogának biztonságáért az ingatlanátadás mellett érvelt. „Nyilvánvaló módon az egyházakat és az önkormányzatokat hozta faramuci helyzetbe a jogalkotó”, nem vette figyelembe, hogy a „tulajdonhoz való jog a jogállami működés alapvető feltétele. A vita most arról szól, hogy bárkinek a tulajdonát el lehet venni. Ha tárgyaltak volna a kormány részéről az érintettekkel a törvényjavaslatról, akkor ezt a helyzetet el lehetett volna kerülni. Helyesen dönt az önkormányzat akkor, amikor nem írja alá az átadási szerződéseket, illetve az alkotmányjogi panaszt nyújt be ” – válaszolta a napirend kapcsán Fekete Márk (Fidesz-KDNP) személyeskedéstől sem mentes felvetésére az ülésen jelen lévő Arató Gergely (DK), Kispest országgyűlési képviselője.

A képviselő-testület határozatban döntött arról, hogy megbízza a polgármestert, és kötelezi az önkormányzati tulajdonú intézmények vezetőit, hogy a villamosenergia- és földgázvételezésben csatlakozzanak a közbeszerzési-ellátási főigazgatóság közbeszerzéséihez 2024-ben.

A képviselők elfogadták a 2023-2028-as időszakra vonatkozó Helyi Esélyegyenlőségi Programot (EP), amely hat célcsoportot, a mélyszegénységben élők és a romák, a gyermekek, a nők, az idősek, a fogyatékossággal élő személyek esélyegyenlőségét, valamint a több célcsoportot érintő településszintű problémákból adódó feladatokat foglalja magába. Ezt a tervet ötévente kell újrafogalmazni, és kétévente felülvizsgálni. Vinczek György alpolgármester (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd) a napirend kapcsán elmondta: a programban megfogalmazott célkitűzések ma még csupán „vágyálmok”, hiszen sok mindenben nem fognak eljutni a kitűzött célig, ezek megfogalmazása szükséges ahhoz, hogy az évek folyamán forrásokat tudjanak szerezni a tervek megvalósításához.

A korábbi elvi döntésnek megfelelően elfogadták a képviselők a kerületi óvodák átszervezéséről, a 11 önállóan működő köznevelési intézmény struktúrájának átalakításáról szóló előterjesztést is. Ennek megfelelően a kispesti bölcsődék szerkezetéhez hasonlóan létrejön a Kispesti Egyesített Óvodák, amelynek a székhelye az Kispesti Arany Óvoda lesz. Az egyesített intézmény vezetését: 1 intézményvezető, 1 általános intézményvezető-helyettes, 2 szakmai intézményvezető-helyettes és 14 tagintézmény-vezető látja majd el. Az így megalakult intézmény élére 5 évre szóló vezetői megbízási pályázatot írnak ki, amelynek beadási határideje 2023. május 30.

Módosította a képviselő-testület korábbi szerződését, amely az Országos Tornaterem Felújítási Program keretében az Ady Endre Református Általános Iskolában megvalósuló tornaterem-felújításáról és kültéri kézilabdapálya kialakításáról szól. Fontos, hogy a módosítás az önkormányzatnak nem jelent újabb anyagi terhet.

Elfogadták a képviselők Kispest Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciójának 2023. évi felülvizsgálatát is. A legutóbbi felülvizsgálat a pandémia okozta többletfeladatok miatt elmaradt, ennek pótlására most kerül sor. Az önkormányzat koncepciója szerint szükséges egy folyamatosan és tudatosan működtetett helyi társadalmi keretrendszer, amely cselekvésre, együttműködésre, közös gondolkodásra ösztönözi a közösséget.

Átfogó értékelés készült az önkormányzat gyermekvédelmi és gyermekjóléti feladatainak 2022. évi ellátásáról is, amely tartalmazta az ez év márciusában megtartott éves jelzőrendszeri értekezleten elhangzottakat, és mellékletben megfogalmazta hat pontban az elkövetkező időszak terveit.

A képviselő-testület úgy döntött, hogy megszünteti a Kispesti Tudásház Közalapítványt, amelynek teljes pénzbeli vagyonát a Kispesti Rászorultak Megsegítésére Közalapítvány képviseletében Deákné Császár Gabriella kuratóriumi elnök részére átadja.

Elszámolt a tavaly felhasznált támogatási összegekkel a Kispesti Rászorultak Megsegítésére Közalapítvány, és elfogadták a képviselők az idei támogatás keretösszegét is. Elszámolt az önkormányzattól kapott 300 ezer forint támogatással a Misszió Alapítvány „Micva Ház - Jótett” elnevezésű szervezet. A támogatást hatvan ellátottjuk karácsonyi étkeztetésére, valamint a nappali hajléktalanmelegedő működésére fordították.

Elfogadták a képviselők a Közpark Kispesti Köztisztasági és Közfoglalkoztatási Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2022.évi egyszerűsített éves beszámolóját és 2023. évre szóló üzleti tervét, valamint döntöttek arról, hogy a Kft. adózott eredményét 9 millió 563 ezer forintot teljes összegben az eredménytartalékba helyezi, és osztalék kifizetéséről nem dönt.

Hasonlóan döntött a képviselő-testület a Kispest Városfejlesztési és Üzemeltetési Korlátolt Felelősségű Társaság 2022. évi egyszerűsített éves beszámolójáról és a társaság 2022. évi adózott eredményéről: az 1 millió 171 ezer forintot eredménytartalékba helyezi, és osztalék fizetéséről nem döntött.