HÍREK  2023. május 09.      497
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Tavaszi Civil Fórum

Ősszel találkoztak utoljára a Templom téri Civil Házban a kerületi civil szervezetek vezetői, képviselői. A keddi fórumon Gajda Péter polgármester az önkormányzat aktuális feladatairól, illetve az elmúlt hónapok eseményeiről számolt be.

Tavaszi Civil Fórum
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Amikor novemberben találkoztunk, egy nagyon bizonytalan időszak elé néztünk az energiaválság miatt – kezdte Gajda Péter polgármester beszámolójában. Kérdéses volt, hogy miként éljük túl az évet, ezeket a hónapokat. De ahhoz képest, hogy milyen brutális energiaszámlákkal számoltunk, később láttuk, hogy nem olyan drámai a helyzet, mint ahogy gondoltuk. Ezért februárban egy stabil költségvetést tudtunk elfogadni. Az volt a célunk, hogy visszaadjuk azokat a szolgáltatásokat a kispestieknek, amiket a covid előtt megszokhattak. Ilyen például a civil szervezetek támogatása, melyet idén jelentősen megemelt összeggel írtunk ki – tette hozzá a polgármester.

Varga Attila alpolgármester a köztisztasági feladatokról, a biciklis fejlesztésről, a játszóterek általános felújításáról számolt be a résztvevőknek.
Vinczek György alpolgármester a következő hetek kispesti eseményeit, a KMO100 kulturális hetét ajánlotta a civileknek.
Az eseményen bemutatkozott Ternyák András, Kispest márciusban megválasztott alpolgármestere. Fő területem a sport és a vagyongazdálkozás, a jövőbeli várospolitikai fejlesztési koncepciótervek kidolgozása. Ez azért fontos egy önkormányzat életében Magyarországon, mert 2027-2028-tól várhatóan közvetlen elérhető Európai Uniós források állnak rendelkezésre, amelyhez szükséges egy településnek, egy kerületnek tervekkel rendelkeznie. Itt van egy kapcsolódási pont a civilekkel, hiszen ezek semmit nem érnek a széles körű társadalmi egyeztetések nélkül – tette hozzá az alpolgármester.
A fórumon bemutatkozott a Jelnyelvi Oktatás és Fordítás (JOF) Alapítvány Dobra Eduard előadásában, Klincsek-Zara Norbert jelnyelvi tolmács közreműködésével.