HÍREK  2023. május 21.      513
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Térzene szólt a Városház téren

Már hetedik alkalommal találkoztak fúvósok a Városház téren. A Dél-pesti Fúvószenekari Találkozón ezúttal is négy együttes lépett fel, a zenészeknek köszönhetően népszerű és kevésbé ismerős dallamok zendültek fel a téren szombaton. Az esemény része volt a KMO centenáriumi programsorozatának, a KMO Kulturális Hetének.

Térzene szólt a Városház téren
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Köszöntőjében Vinczek György alpolgármester arról beszélt, hogy a mai találkozó több ünnephez kapcsolódik, például a KMO100 programsorozathoz. De Kispest fényét és művészeti értékét nemcsak a művelődési központ, hanem az eseményt szervező Kispesti Obsitos Fúvószenekar is emeli, akik állandó fellépői a találkozónak – tette hozzá az alpolgármester.
Mindig más és más együtteseket hívunk meg a találkozóra, hogy évről évre több zenekart ismerhessen meg a kispesti közönség – mondta el lapunknak Hoffer Tibor, az Obsitos Fúvószenekar karmestere.

Az idén fellépő zenekarok és vezetőik:
1. Kispesti Szatmári László Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara, Budapest XIX. kerület, karmester: Payr Henrik
2. Gödöllői Városi Fúvószenekar, Gödöllő, karmester: Ella Attila
3. Kertvárosi Fúvószenekar, Budapest XVI. kerület, karmester: Vikol Kálmán
4. Kispesti Obsitos Fúvószenekar, Budapest XIX. kerület, karmester: Hoffer Tibor

A műsorközlő ezúttal is Zelinka Tamás zenetörténész volt.

A meghívott fúvószenekarok azért játszottak a Városház téren, hogy ápolják a magyar fúvószenei hagyományokat, megismertessék a hazai és a nemzetközi fúvószenei kultúrát, valamint hogy megszerettessék a szabadtéri zenélés, muzsikálás fúvószenei változatát.

A Kispesti Obsitos Fúvószenekari Egyesület 2008 februárjában alakult, a Magyar Honvédség, a Vám- és Pénzügyőrség, a Határőrség, Rendőrség és a Tűzoltóság nyugállományba vonult hivatásos fúvós zenészeiből. A zenekar a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 2015 óta rendezi meg a Dél-pesti Fúvószenekari Találkozót.