HÍREK  2023. május 21.      462
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Mozdulj meg! másodszor

2022-ben rendeztek először komplex sport- és egészségnapot  a Tichy Lajos Sportcentrumban. A szombati eseményt az önkormányzat és a Kispesti Egészségügyi Intézet (KEI) támogatta.

Mozdulj meg! másodszor
A képre kattintva galéria nyílik. (24 kép)

Kispest polgármestere arról beszélt a megnyitón, hogy az elmúlt évek itt Kispesten, minden válság ellenére, az egészségügy fejlesztéséről szóltak. Az Egészséges Budapest Program keretében egy nagyon jelentős támogatást kapott az egynapos sebészet kialakítására a Kispesti Egészségügyi Intézet. Bízom benne, hogy aki már meglátogatta ezt, elégedetten távozott. De egy új diagnosztikai központtal is találkozhatnak azok, akik az intézetben járnak, ezen kívül rengeteg kisebb-nagyobb fejlesztés, orvosi rendelő felújítása, fogorvosi eszközök beszerzése is megtörtént a közelmúltban. Talán még ennél is fontosabb, hogy legyenek olyan színterek, lehetőségek, ahol a prevencióra is tudunk figyelni. Most itt vagyunk a Tichy Lajos Sportcentrumban, amely szintén nemrég újult meg és ingyenes sportolási lehetőséget kínál az ittélőknek, és ha már prevenció, akkor ez az egészségnap is arról szól, hogy elmenjünk azokra a szűrővizsgálatokra, amelyek rendelkezésre állnak – tette hozzá Gajda Péter, jó szórakozást kívánva az egész napos programokhoz.

Kumin Marianna a KEI főigazgató-főorvosa köszöntőjében úgy fogalmazott, ez a nap több, mint egyszerű szűrőnap, hiszen számos kísérőprogram is várja a kispestieket. Azért is fontos, mert alapvetően egészségügyről kellene beszélnünk, de betegségügy zajlik az intézet  falain belül, és jó lenne, ha mindenki magáévá tenné azt a szemléletet, hogy az egészségünkért mindannyiunknak tenni kell. Az egyik lefontosabb a mozgás mellett eljárni a szűrésekre, így érdemes ma is felkeresni a különböző standokat, és igénybe venni az ingyenes vizsgálati és konzultációs lehetőségeket – tette hozzá a főigazgató.

A betegek hosszú várakozási ideje is motiválta Magyar Krisztina főszervezőt, a KEI munkatársát, amikor megálmodta a programot. Idén még több egészségügyi és szűrőprogrammal várták a látogatókat, mint tavaly.

A színpadon a közönség megnézhette a Pannónia iskola előadását, az Etude Dance Stúdió showműsorát, a PrimeFit Újhegy HIIT alakformáló edzését és zumbaóráját, a Salsa Con Timba Tánciskola programját, a Kispesti Golyósok kettlebell bemutatóját, a KAC Judo szakosztályának programját, a Kötélugró Egyesület produkcióját, taekwondo edzést, valamint az Öt Elem Wushu Egyesület műsorszámát.

Az egészségügyi szűrőprogramok között volt bőrgyógyászati és anyajegyvizsgálat, lúdtalp, egyéb láb- és gerincproblémákkal kapcsolatos tanácsadás, csonttörés kockázatának mérése, urológiai tanácsadás, vérnyomás- és vércukormérés, gyógymasszás, valamint nyirok- és talpmasszázs. De gyermekorvosi és egészséges táplálkozási tanácsadást, elsősegélynyújtási ismereteket is kínáltak a kispestieknek.