HÍREK  2023. május 24.      607
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Várja lakóit a rovarhotel

A Vas Gereben utca és a Zalaegerszeg utca kereszteződésénél nemrégiben felállított rovarhotelt és mögötte a biodiverz növénysávot ismerhették meg az érdeklődők szerda délután.

Várja lakóit a rovarhotel
A képre kattintva galéria nyílik. (17 kép)

A Kispesti Természetvédelmi Program keretében alakította ki a Közpark a Vas Gereben utca középső zöld sávjában a szárazságtűrő, évelő növényágyást a Zalaegerszeg utcától majdnem a Nagykőrösi útig, valamint előtte a rovarok élő- és pihenőhelyéül is szolgáló rovarhotelt. Ezekkel már a drasztikus klímaváltozás okozta kihívásokra is próbál helyi választ adni az önkormányzat – mondta el lapunknak Varga Attila alpolgármester.

Sirkó Zoltántól, a Közpark tanácsadójától megtudtuk: a virágzó cserjékből, évelő növényekből létrehozott ágyás főképp táplálkozó- és búvóhelyet biztosít a növények beporzását végző rovarok zömének, zengőlegyeknek, méheknek, darazsaknak, cincéreknek.  Ezek a rovarok nagy bajban vannak mai világban, a városon kívül agrársivatag van növényvédelemmel, a mezsgyéket és az autópályák melletti részeket kaszálják, így nem tudnak hol táplálkozni. Ezen a városokban tudunk segíteni. Lyon főkertészének az az ars poeticája, hogy minden olyan felületen, aminek más funkciója nincs, ilyen biológiailag sokféle ágyást kell létesíteni, mert így tudja átmenekíteni a városi természetvédelem a külterületek rovarvilágát adott esetben a városokba – fogalmazott. A több ezer rovarfaj zöme, amiket észre sem veszünk, ilyen kis résekbe, lyukakba fészkel, mint amit a rovarhotel nyújt számukra. Ez nagyon fontos, mert gyakorlatilag ez biztosítja hosszú távon a túlélésüket, és az emberét is, mert ha eltűnnek a beporzók, néhány év múlva eltűnik az ember is a Föld felszínéről, így az ember magát is védi a biodiverz ágyással és a rovarhotellel – hangsúlyozta a kertépítő és természetvédelmi szakmérnök.

A rovarhotel- és kertbemutatón az is elhangzott, hasonló biodiverz ágyások már vannak a kerületben, és Kispest más részein is tervez hasonló zöldfejlesztéseket az önkormányzat.