HÍREK  2023. május 26.      572
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Közös képviselői fórumot tartottak

Az aktuális tűzvédelmi szabályok betarthatóságáról, a közbiztonság növeléséről, a jó szomszédság megőrzésének lehetőségeiről és sok más aktuális témáról váltottak szót a közös képviselők és lakásszövetkezeti elnökök a városvezetőkkel és szakértőkkel a csütörtöki közös képviselői fórumon a Városházán, amelynek Ternyák András alpolgármester volt a házigazdája.

Közös képviselői fórumot tartottak
A képre kattintva galéria nyílik. (11 kép)

Nehéz és sokszor hálátlan munka és feladat a közös képviselőség, ezért is gondoltuk, hogy rendszeresen közös gondolkodásra hívjuk azokat, akik lakókörnyezetükben erre vállalkoznak, hiszen az önkormányzatnak is hasonló feladatai, problémái vannak a város üzemeltetésekor, ingatlanjai fenntartásakor. Reméljük, hogy ez az együttgondolkodás hasznos és eredményes is lesz – mondta köszöntő beszédében Gajda Péter polgármester.

A napirenden szereplő témák közül elsőként a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság osztályvezetője, Répássy Zsolt tű. alezredes aktuális tűzvédelmi szabályok betarthatóságáról beszélt. Mondandójában kiemelte, hogy a társasházaknak kötelező Tűzvédelmi házirendet készíteniük, azt kihirdetniük, illetve jó látható helyre kifüggeszteniük. Tájékoztatójában kiemelte: továbbra sem szabad a társasházi közös közlekedési útvonalakat pl. babakocsik, szekrények, kerékpárok tárolására használni, ráccsal elzárni olyan tereket, ahol tűzvédelmi eszközöket pl. tűzoltó-készüléket, fali tűzcsapot, tűzriasztó gombot tárolnak vagy szereltek fel. Fontos, hogy hiába adott engedélyt a lakóközösség az adott lakónak a terület ráccsal való lezárásához, attól az még közös területnek minősül, tilos a személyes holmik tárolása, bármikor hozzáférhető a közösség számára. A különféle előírások ellenőrzése során a hatóság soha nem a bírságot tartja elsődlegesnek, hanem a jogszabályok maradéktalanul való betartását – hangsúlyozta Répássy Zsolt.

Bali Péter, a Kispesti Rendészeti Központ vezetője a prevenció, a megelőzés fontosságára hívta fel a résztvevők figyelmét. Sajnos nem tudunk annyit és olyan létszámban az utcán lenni, mint amennyit szeretnénk, a jelenlegi 10 fős rendészeti állomány jelenlegi létszáma jelentkezők hiányában bőven elmarad az optimális és a munkához szükséges 30-35 főtől – válaszolta a közös képviselők elhagyott járműveket, hajléktalanokat, tilosban vagy zöldterületen való parkolást érintő kérdéseire.

A folytatásban Varga Attila, a kerület közrendjének és tisztaságának felügyeletével megbízott alpolgármester többek között arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy megoldás születhet azokra a szülői panaszokra, amelyek szerint a Puskás iskolához, a Bokréta bölcsődéhez és a Zöld-Ágacska óvodához autóval érkezők, illetve az ott parkolók veszélyeztetik a gyerekek biztonságát, ezért várhatóan megszűnik majd az intézményekhez való közvetlen behajtás és parkolás a Széchenyi utcában, és ezzel egy időben forgalmi rend változása várható majd a Berzsenyi utcában. Ennek kidolgozása ebben az évben várható. Ezen kívül Varga Attila arról is beszélt, hogy milyen gondozási kötelezettségei vannak a társasházaknak az ingatlanok előtti járdaszakaszokon, közterületeken. Felmerült annak lehetősége, hogy a kertvárosi és wekerlei ingatlantulajdonosokhoz hasonlóan a lakótelepek társasházai is kaphassanak ingyen néhány lombgyűjtő zsákot az őszi önkormányzati közterületi lombgyűjtő akció keretében, hiszen a társasházak előtt is vannak közterületi fák, amelyek leveleit össze kellene gyűjteni.

A fórumzáró előadó, dr. Kajó Cecília olyan napi, akár viccesnek is tűnő bosszúságainkról beszélt, amelyekkel megkeseríthetjük egymás mindennapi életét, amelyek gyakran előfordulnak az önkormányzatok, a jegyzők napi gyakorlatában. Ilyenek például az ugatós kutyák, amelyek zavarják a szomszédokat, az állattartás nem megfelelő körülményei, vagy a szomszéd telkére, házára rálógó faágak, leveleiket, termésüket a szomszédba hullató fák. Ezek a panaszok, ha a párbeszéd már nem segít, a bíróságon, vagy a jegyzői birtokvédelem során orvosolódhatnak. Évente csaknem 6000 birtokvédelmi bejegyzés érkezik, ezekből 4000-et eleve elutasítanak, és 2000 körül van azoknak az eseteknek a száma, amelyek valamilyen módon hatósági eljárásban rendeződnek – tudtunk meg néhány adatot a témában.