HÍREK  2023. június 13.      697
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Jutalmazták a kerületszépítést

2008 óta ismeri el Zöld Kispestért polgármesteri díjjal az önkormányzat a környezet- és kerületszépítő munkát, a zöldterületek gondozását, védelmét. Az ünnepélyes átadót ma tartották a KMO-ban.

Jutalmazták a kerületszépítést
A képre kattintva galéria nyílik. (14 kép)

A díjazottakat köszöntő Gajda Péter polgármester arról beszélt, hogy az önkormányzat már hosszú évek óta köszöni meg ezzel a díjjal a kerület zöldítéséért, szépítéséért rendbetételéért végzett munkát azoknak a kispestieknek, akik csatlakoztak a tisztább, rendezettebb, otthonosabb és zöldebb Kispestet célul kitűző Zöldprogramhoz.
A polgármester azokat a programokat említette, amelyekkel az önkormányzat tesz ugyanezért a célért: beszélt az idén indult játszótér-felújítási programról, a fővárosi fatelepítésről az Ady Endre úton, és külön kiemelte a Vas Gereben utca végén kialakított biodiverz virágágyást, amellyel már a változó éghajlathoz próbák alkalmazkodni a kerület. Gajda Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy az éghajlatváltozással, a szárazsággal és az özönvízszerű esőzéssel mindazoknak szembe kell nézniük, akik saját kertjükben vagy valamelyik közösségi kertben kertészkednek, valamint közterületen tartanak rendet és ültetnek növényeket. Ezért is indította el az önkormányzat a csapadékvízgyűjtő, a komposztáló és a közösségi komposztáló programokat. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a változó világhoz, a változó éghajlathoz mi magunk is tudjunk egy kicsit alkalmazkodni – tette hozzá.

Az önkormányzat magánszemélyek, lakóközösségek, társadalmi vagy civil szervezetek, valamint intézmények, vállalkozások környezetszépítését jutalmazza. A polgármester Vinczek György és Varga Attila alpolgármesterekkel, valamint Bogó Józsefné képviselővel, a Környezetvédelmi Bizottság elnökével adta át a Zöld Kispestért polgármesteri díjakat.

Magánszemélyek:
- Kurunczi Lajos 1970 óta lakik Kispesten, 30 éve kertészkedik, azóta gondozza és szépíti a háza előtti zöldsávot is. Aktívan részt vett Wekerle közösségi életében, a Wekerlei Társaskör vezetőségi tagja volt, rózsáival díjat is nyert. Jelenleg is aktívan segít szomszédainak, hogy környezetük zöldebb, szebb legyen. Kertjében és az utcafronton számtalan tavaszi hagymás, virágzó évelő megtalálható, ami példamutató, üde színfoltja a környéknek.
- Udrea Józsefné a Klapka u. 2–12. számú társasház egy részét ápolja. Virággal ülteti be, szépíti és zöldebbé teszi a ház környezetét, ennek pedig közösségformáló hatása is van az ott élők körében. Mint nyugdíjas óvónő, örömmel fogadja a környéken élő kisgyermekeket, és mutatja be nekik a kert növényeit, ezzel környezeti nevelést, szemléletformálást is végez.
- Horváth Antal évek óta példaértékűen tartja karban kertjét és az ingatlana előtti zöldsávot. Növényeket telepít, fát ültet, ápolt környezetével pozitív példát mutat a környéken élőknek.
- Fekete Jánosné (környezetvédelmi tevékenységéért) 2013 óta aktív tagja a Kispesti Kertbarát Klubnak. Tevékenyen részt vesz a szervezésben, a klub rendezvényein, a kirándulásokon. Az Aranykatica Közösségi Kertben – ahol saját ágyást is gondoz – aktívan részt vesz a közösség munkájában.

Lakóközösségek:
Corvin krt. 2–4. alatti társasház lakóközössége (Wiszt Attiláné közös képviselő és Horváthné Nagy Mária gondnok) Évek óta gondozzák és szépítik a társasházak előkertjét és a házak előtti közterületet, amely minden évszakban kellemes kis oázis a környéken élőknek. Példamutatóan rendezett, esztétikus környezetet hoztak létre, melyet odaadóan szépítenek, fejlesztenek.

Civil szervezetek:
Zengő Kert (kertvezetője Vass Jánosné) – a Zengő utca és Kasza János utca sarkán lévő közösségi kertben a Városi Kertek Egyesület 2014-ben kapott lehetőséget közösségi kert kialakítására és működtetésére. A közösségi kert tagjainak 25 parcellán és 2 fűszerkertben végzett példamutató munkája másokat is inspirál a kertészkedésre.

Intézmények/vállalkozások:
Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskola – az intézmény évek óta példát mutat rendezett környezetével, növényekkel teli ágyásaival, zöldsávjaival. A változatos, színes környezet jó hatással van a gyerekekre és a környéken élőkre is, pozitív példát mutat a gyermekek számára.

A rendezvényen a Mágnes Színház tagjai adtak műsort: Benedek Elek Csalimese című művét Csikó Ádám mondta el, Papp Csenge Jázmin a Mindenki című magyar Oscar-díjas rövidfilmben hallható Bodzavirág című dalt énekelte. Az ünnepség végén a díjazottakról készült filmösszeállítást tekinthették meg a jelenlévők.