HÍREK  2023. június 14.      1,742
Figyelem: a cikk archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Őszre befejeződik a bringázást ösztönző projekt

Az év elején elrajtolt fővárosi-kispesti kerékpáros fejlesztési projektről tartottak tájékoztatót ma a Simonyi Zsigmond utca és az Üllői út sarkán.

Őszre befejeződik a bringázást ösztönző projekt
A képre kattintva galéria nyílik. (12 kép)

Gajda Péter polgármester arról beszélt, hogy Kispesten mindig fontosak voltak a kerékpáros beruházások. Az első nagy kerékpáros fejlesztés 2010-ben kezdődött ugyancsak európai uniós forrásból: a Kőbánya-Kispest metróvégállomáshoz közel adták át az első két kilométernyi bringautat, és azóta is minden évben tesz valamit az önkormányzat azért, hogy azok, akik szeretnének áttérni a kerékpáros közlekedésre, vagy azt használják, megtehessék ezt. Egy 2011-es mérés pedig kimutatta, hogy az egy évvel előbb kialakított útszakaszt 4–7-szer többen használták, mint korábban.

A polgármester hangsúlyozta: az önkormányzat szeretné arra ösztönözni a kispestieket, autósokat, hogy minél többen térjenek át a környezetbarát kerékpáros közlekedésre. A mostani fejlesztés azt szolgálja, hogy a kerületi alközpontokat, például az iskolákat, az óvodákat, a Kossuth téri piacot még könnyebben el lehessen érni kerékpárral. Hozzátette: úgy tervezték a fővárossal és a Budapesti Közlekedési Központtal (BKK) együtt, hogy ez a beruházás nyár végére, ősz elejére elkészül az Üllői úton és a Hunyadi úti szakaszon is, ahol az ott élőkkel még zajlanak az egyeztetések arról, hogyan tudják az esetleges kellemetlenségeket csökkenni. Bízom benne, hogy amikor kész lesz a beruházás, a nehézségeken és a bosszúságokon túl már mindenki örömmel állapítja majd meg, hogy ismét egy olyan fejlesztés történt, amely előnyére vált Kispestnek – mondta Gajda Péter.

Horváth László, a BKK beruházási igazgatója a projektet ismertette, amelynek eredményeként – mint arról korábban már beszámoltunk – az Üllői úton a Corvin körút és Jahn Ferenc utca között kerékpársávokat, valamint kerékpárutakat, a Hunyadi utcában – az Ady Endre utca és a Zalaegerszeg utca között – kerékpársávokat alakítanak ki. A fejlesztési program részeként 22 helyszínen kerékpártámaszokat helyeznek ki (Üllői út 245. (szervizút), Üllői út 257. (parkoló), Szabó Ervin utca – Üllői út, Szabó Ervin utca, Kispesti piac, Üllői úti pavilonok, Szigligeti utca, Táncsics Mihály utca, CBA Remíz, Zrínyi utca (sportpálya), Üllői út – Hofherr Albert utca, Templom tér (park, posta, játszótér, Vas Gereben utca – Nádasdy utca, Zengő utca – Pincér utca csomópontja, Csengő utca (rendelő),  Hunyadi utca – Nádasdy utca, Pozsony utca – Karton utca, Temesvár utca – Csíky utca, Petőfi utca (játszótér), Nagysándor József utca (játszótér), Batthyány utca – Fő utca), 3 helyszínen, lakótelepi környezetben zárható kerékpártárolókat építenek ki (Jókai utca, Toldy utca és Árpád utca).

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke elmondta: Kispesten és Kőbányán is zajlanak azok a kerékpárosbarát fejlesztések, amelyek azt célozzák, hogy a külső kerületekben is biztonságosan lehessen biciklizni, és kerékpárral eljutni azokra a hétköznapi célpontokra, amiket az emberek naponta felkeresnek. Arról is beszélt, hogy a következő hetekben lesznek olyan fejlesztések, amelyek a belső kerületek és a külvárosok közötti kapcsolatot teremtik meg. Például a Váci út vagy az Üllői út mentén, az Üllői út egy belső szakaszán is új kerékpársávokat hoznak létre. Elmondta azt is, hogy a jövő hétfőtől három helyett már hat modern, alacsony padlós CAF-villamos közlekedik majd az Üllői úton, így a kerékpár mellett közösségi közlekedéssel is könnyebben és kényelmesebben lehet közlekedni a kerületben.

Varga Attila, Kispest közlekedésért felelős alpolgármestere úgy fogalmazott, a mostani beruházás nagy lépés az eddigi fejlesztésekhez képest. Hozzátette: most is nagyon sokan kerékpároznak Kispesten, de innentől kezdve még népszerűbb lehet a bringa, hiszen a kispestiek sokkal több helyen tudják majd biztonságosan letenni a kerékpárjaikat, köszönhetően a könnyen elérhető kerékpártámaszoknak, valamint a biztonságos, zárható lakótelepi kerékpártárolóknak.

Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Közlekedési Központ és Kispest Önkormányzata 2021. október 19-én kötötték meg a VEKOP-5.3.1-15-2020-00013 azonosítószámú, „Kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések Budapest XIX. kerületében” című projekt támogatási szerződését. A projekt az Európai Unió 883,2 millió forintos támogatásával valósul meg.